Seriál akrylové barvy : 8. díl - Technika tečkování

V dnešním díle si povíme něco málo o tečkování akrylovými barvami. Tečkování je malířská technika, kdy za pomocí kulatých tečkovacích nástrojů nebo kulatých pomůcek a akrylové barvy vzniká vytečkované dílo. Na tečkování můžete také použít akrylové fixy s nylonovým kulatým hrotem. Tečkování je metoda zaměřená na preciznost, důslednost a jakmile se jí naučíte, je i velmi uklidňující. Nejlepší na tečkování je, že ho zvládnou i lidé, kteří mají pocit, že neumí malovat, přesto mají touhu tvořit a dělat kreativní ruční činnost. 

K tečkování barvou se používají tečkovací nástroje, což jsou tyčinky s kovovými konci, které jsou ukončeny kuličkou, dále to mohou být kulaté plastové tyčinky. Teoreticky můžete použít vše, co má kulaté zakončení (špendlík, obyčejnou tužku - její druhý konec, druhou stranu štětce atd. - jen z těchto materiálů půjde barva hůř dolů a bude složitější najít vhodné velikosti). Pokud ale tečkování propadnete, nástroje si určitě pořiďte. Na čištění zašpiněných konců nástrojů se používá ubrousek či navlhčený hadřík.
tečkovací nástrojeAbyste měli výsledné dílo souměrné, pomoci si můžete různými šablonami, kterými si načrtnete na podklad pomocné čáry, aby bylo výsledné dílo co nejvíce symetrické. Můžete použít i kružítko, pravítko (na měření přesných centimetrů) a další pomůcky. V praxi pomáhá začít tečkovat do kříže a do vzniklých mezer pak vložit stejný počet teček. Načrtnuté pomocné čáry je vhodné po dokonalém zaschnutí barvy vygumovat, je tedy dobré je dělat lehce tužkou či na tmavý podklad bílou křídou nebo pastelem v tužce, protože jdou lehce vymazat. Opravy teček se musí dělat co nejdříve, protože akrylová barva rychle schne a ideální je vatová tyčinka. 

Nejčastěji se tečkuje na malířské plátno (kde se používají větší tečkovací nástroje a více využijete šablon, kružítka a pravítka). Tečkovat můžete i na kamínky, keramiku, dřevo, plast či kůži, prostě na veškerý materiál, na který se dá malovat akrylem. Velmi důležité ale je, aby byl podklad dokonale hladký, aby vznikly pravidelné symetrické kulaté tvary. Pokud bude povrch byť i lehce hrbolatý, nebude efekt tečkování dle Vašich představ. Je více efektní, pokud si místo na tečkování podmalujete kontrastní akrylovou barvou, která místo sjednotí a dopomůže k lepšímu celkovému vzhledu.

Důležitá je také konzistence barvy, která by neměla být moc hustá, zároveň by neměla úplně téct. Barva by měla být krásně hladká a jen lehce tekutá. Hustou barvu si můžete naředit buď vodou či pouring médiem. Pouring medium zároveň zanechá stejnou kvalitu barvy. Pokud si barvu budete ředit, pak zbylou barvu můžete krátkodobě uchovat v kalíšcích na barvu. 

Nejčastějším motivem jsou indické mandaly, ale můžete si vytečkovat, co Vás napadne, od přírodních motivů až po portréty. Mandaly jsou nejvíce líbivé a krásně pravidelné, navíc si můžete vymýšlet své vlastní vzory a vybírat své oblíbené barvy. K vytvoření krásné symetrické mandaly je potřeba se “vytečkovat”, to znamená: trénovat a trénovat a trénovat :). 

tečkovaní

 

Video k tomuto dílu najdete zde:

 

 

V příštím díle zkusíme barevné přechody a ukážeme Vám práci s malířskou špachtlí. 

 

Krásný týden Vám přeje tým Malovaného kamínku!