Jak si vyrobit obálku

Pojďme si dnes vyrobit obálku, kterou můžete použít na dopisy, důležité dokumenty, milé fotky, vzkazy či jiné tajnosti, které se vejdou akorát do obálky. Posílání dopisů je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak vyjádřit svou lásku, podporu nebo poděkování. A co je lepšího než poslat či darovat tyto osobní vzkazy v originální, ručně vyrobené obálce?

 

423472546_305811315797600_8591268287624003230_n

Co budeme potřebovat

 

Jak vyrobit obálku krok za krokem

Začněte s dostatečně velkým papírem, který bude odpovídat velikosti vašeho psaní. Můžete použít barevný papír, staré noviny, časopisy nebo dokonce obrázky z časopisů, které dodají obálce osobitý vzhled. My jsme si vzali na pomoc akvarelový papír, protože naše obálka bude malovaná akvarelovými barvami. Nejprve si papír upravíme do tvaru čtverce. Papír si natočíme tak, aby před námi byl kosočtverec. Tužkou si, na vnitřní straně - rubu, připravíme místa, kde budeme papír ohýbat.

423062674_422025090300908_967284889631388110_n

Následně si na líc, čili na viditelnou stranu obálky, namalujeme vzor, který se nám líbí. Můžeme udělat jednoduchá srdíčka, která se tvoří jen přikládáním obarveného štětce, jednoduchá růžičky, či růžičky složitější nebo nějaký jiný vzor, který nám bude ladit s obsahem dopisu. 

IMG_9976

Jakmile je barva zcela suchá, můžeme začít vyrábět samotnou obálku. Akvarelový papír je trochu tužší (má vyšší gramáž), tak si na pomoc můžeme vzít pravítko, přes které půjde papír snáž ohnout. Nesouměr - malé trojúhelníčky - ve spodní části vystřihneme nůžkami, viz obrázek či video níže. 

 

příprava obálky

ohýbání papíru do tvaru obálky

odstrižené rohy

příprava obálky IMG_9964

slepená obálka IMG_9965

Jakmile jsou hotové ohyby na obálce, je nutné je slepit. Ideální na slepení je lepící roller, kterým přejedeme po místech, které chceme mít slepeny. Nezapomene dovnitř ohnout šičku, která nám vznikla při ohnutí spodního cípu nahoru. Všechny lepené strany stlačíme a chvilku počkáme, aby lepidlo dobře papír slepilo. 

lepení obálky

lepení obálky IMG_9966

obálka IMG_9969

Horní díl ohneme též pomocí pravítka dolů a obálka je hotová. Na závěr můžete obálku zapečetit a dodat jí tím punc luxusu. 

obálka je hotova IMG_9970

pečetění IMG_9972

obálka je hotová vč. pečetě IMG_9974

Zde jsou pro inspiraci vzory, které jsme použili na výrobu obálek my. Každopádně teď přichází na řadu vaše kreativita! Ozdobte obálku podle svých představ. Můžete přidat nějaké kresby pastelkami či fixy, nalepit ozdobné prvky, samolepky, použít šablony nebo dokonce napsat nějakou krátkou zprávu na vnější stranu.

vzory obálek

vzory na obálkách

Video návod najdete zde

Vytváření vlastních obálek z papíru není jen zábavným a tvořivým procesem, ale také ukazuje vaši péči a osobní dotek, který jistě potěší každého, kdo obdrží váš dopis. Takže neváhejte, pusťte se do práce a začněte tvořit!

jak si vyrobit obálku

Váš tým Malovaného kamínku