Tečkovaný kamínek - návod

Co je to vlastně mandala?

Mandala neboli magický kruh pochází z indických náboženství. Je symbolem jednoty, rovnováhy a harmonie. Při tvorbě mandal lze relaxovat, zklidnit se. Pomáhá také se zpracováním emocí a získáváním energie, může dokonce zvýšit Vaše sebevědomí. 

V dnešní době je tvorba mandal velice oblíbená právě díky benefitům, které přináší. Je častým motivem na putovních kamíncích; pokud malování mandaly jednou vyzkoušíte, budete chtít pokračovat a zdokonalovat se i nadále. Časem jistě zaznamenáte neskutečné posuny – z jednoduchých mandal se stanou složité obrazce a Vám to přinese velký pocit uspokojení.

Co na tečkování mandal potřebujeme?

Chcete s tvorbou mandal začít, ale nevíte jak? Co k takové tvorbě potřebujete? Není toho mnoho. Pokud se chcete pustit do tečkovaných mandal, potřebujete akrylové barvy a tzv. tečkovací nástroje. Dále pak něco, na co chcete mandaly malovat – kamínek, papír, plátno, obal na diář či hrneček. Fantazii se meze nekladou. My Vám ukážeme, jak tečkovat mandalu právě na kamínek.

Jak s tečkováním mandal začít?

Na začátek je důležité zvolit motiv. Těch je bezpočet, můžete je najít například na specializovaných stránkách, Pinterestu nebo facebookových skupinách. Doporučujeme třeba FB skupinu Tečkování (nejen) na kamínky, kde najdete spoustu inspirace. My Vám nyní přinášíme tip na složitější kamínek, kde se kombinuje několik mandal a vše podtrhuje silueta lišky. A to i s návodem! Vyzkoušíte si tento kamínek s námi?

Jdeme na tečkování :)

Na začátek naneseme na kamínek černou akrylovou barvu. Skvělé jsou například barvy Artmagico - krásně kryjí a mají hustou konzistenci. Po zaschnutí barvy si vezměte obyčejnou tužku a předkreslete motiv lišky nebo jakýkoliv Vámi zvolený.

Artmagico tečkovaná mandala návod 1

Nyní již vstupují na scénu tečkovací nástroje, které jemně namáčíme do barvy a předkreslený motiv lišky jimi otečkujeme.

Artmagico tečkovaná mandala návod 2

Když máme motiv lišky hotový, přistoupíme k tvorbě samotných mandal. Střídáme různé velikosti tečkovacích nástrojů a vytváříme tečky, z nich pak rozličné typy a velikosti mandal.

Artmagico tečkovaná mandala návod 3

Artmagico tečkovaná mandala návod 4

Artmagico tečkovaná mandala návod 5

Jakmile jednu mandalu dokončíme, můžeme začít s další - mandaly vytvoříme ze všech stran obrysu, budou tedy celkem čtyři.

Artmagico tečkovaná mandala návod 6

Artmagico tečkovaná mandala návod 7

Poté, co budou všechny mandaly na svém místě, je začneme zvětšovat. Tečkujeme, až jimi zaplníme celý kamínek.

Artmagico tečkovaná mandala návod 8

Artmagico tečkovaná mandala návod 12

Artmagico tečkovaná mandala návod 13

Po zaplnění všech volných míst na kamínku máme hotovo. Takto hotový kamínek můžeme samozřejmě vypustit do světa nebo ho darovat našim blízkým.

Za poskytnutí fotografií mandal děkujeme paní Veronice Slavíkové - VS mandaly.