Historie putovních kamenů aneb proč malujeme na kamínky

Proč malujeme na kamínky – vznik a historie

Proč se maluje zrovna na kamínky? Pro odpověď na tuto otázku bychom mohli jít daleko do historie a připomenout si pravěké malby v jeskyních. Již v té době zvěčňovali naši předchůdci svou historii, mýty, mapy i zážitky všedních dnů na stěny jeskyní a následně i na drobné kamínky, které měly v době paleolitu magicko-náboženský význam. Kámen byl již v této době dobrým uchovátelem maleb, které nás nepřestávají udivovat dodnes.

historie

Tato tvorba se v současné době vrací zpět i se svým magickým významem. Celý svět, včetně České republiky, propadl trendu malování na kamínky a tvorbě tzv. putovních kamenů. Jen se místo krve, žloutku nebo barev z plodin k malbě používají akrylové barvy nebo akrylové fixy. 

V čem spočívá magie v malování na kamínky?

Putovní kamínky jsou vlastně kamínky, které konají dobro.   

Hned na začátku je potřeba říct, že malování kamínků má být pro radost, a to ve všech krocích celého procesu. Radost z malování, z předání kamínků dál, ale i ze samotného hledání a konečně jeho nálezu. Abyste udělali radost někomu jinému, nemusíte být umělci. I malé srdíčko nalezené v ten správný čas může změnit život a pohled na svět svému nálezci. 

Odkud se to všechno vzalo?

Původcem tohoto boomu je Meghan Murphy, která vytvořila projekt Kindness rocks (laskavé kameny). Meghan věří, že jedna zpráva může změnit něčí den nebo i pohled na život. Proto začala tvořit kamínky s různými hesly, vzkazy a inspirativními texty a nechávala je na rozličných místech, aby je lidé našli a něco ve svém životě změnili. Tento trend se rozmohl po celých Spojených státech a dostal se i k nám, jen v pozměněné podobě, a to ve formě Putovních kamínků. Kamínků, které mají udělat radost co nejvíce lidem.