Jak na Bullet journal

JAK NA BULLET JOURNAL

Snímek obrazovky 2022-11-09 v 20.47.52

Co to bullet journal vlastně je? 

Bullet journal (zkráceně BuJo) je plánování pomocí odrážek či velmi stručných poznámek. V originální verzi člověku stačí prakticky jen sešit a pero. Plánuje se ze dne na den a události, které jsou ve vzdálenější budoucnosti, se zapisují do tzv. future logu. Tedy nic složitého. Pro spoustu lidí je to skvělý způsob, jak si udržet přehled v úkolech, zorganizovat si je, a na nic nezapomenout. V BuJo zápisníku však můžeme mít i další věci (na to se používají tzv. kolekce) - deník, myšlenkovou mapu, poznámky ze schůzky, zápisky k projektu atp. Je to způsob, jak mít vše na jednom místě a zbavit se různých papírků a lepíků.  Originální metodu najdete krásně popsanou v knize Metoda bullet journal (autor Ryder Carroll). 

Když se ale podíváme na sociální sítě, klasickou metodu je tam skoro nemožné najít. Drtivá většina BuJo nadšenců do svých deníku kreslí, používají kaligrafii nebo lettering, a někteří tvoří ze svých deníků doslova umělecká díla. A právě v tuto chvíli hodně lidí myšlenku na tvoření Bullet journalu opouští, protože mají pocit, že to nemůžou zvládnout a zabere to moc času. Není to škoda? Jestli se mnou souhlasíte, tak čtěte dál. Podíváme se společně na to, jak na BuJo, abychom u něj nestrávili naše mladí a hlavně, abychom u něj dokázali vydržet třeba roky. Nebo napořád, pokud budeme chtít. ;)

Otázka, která trápí snad všechny začátečníky…neumím kreslit/malovat, neumím krasopis a můj rukopis je hrozný. Co s tím? 

To nevadí. Když jsem s BuJo začínala já, taky jsem nic z toho neuměla. A můj rukopis byste rozhodně slovy jako hezký nebo úhledný nepopsali. Krása tohoto plánování je ale právě v tom, že si celý zápisník přizpůsobíme svým potřebám. Pokud chceme mít v deníku krásné nadpisy a kresby, i když si na to sami netroufneme, dá se to vyřešit i bez nutnosti tuto dovednost ovládat, ale o tom si povíme později. Začněme hezky od začátku. 

 Co si pořídit do začátku?

  1. Zápisník - v zásadě je jedno, jestli budou stránky čisté nebo s linkami. Hodně lidí dává přednost tečkám, protože díky nim udržíme řádek rovný a zároveň neruší kresby nebo samolepky. Budeme do deníku kreslit? Dívejme se po zápisníku, jehož papír má větší gramáž. Některý papír je velmi dobrý už při 90 GSM. Ale právě pro to, že každý papír je trochu jiný, doporučuji udělat nejdřív test papíru, abychom věděli, co vše si k papíru můžeme dovolit a čím psát, aniž by se fix nebo barva propila skrz.  
  2. Něco na psaní - pero nebo fix je hodně individuální záležitost. Osobně mám na běžný text ráda gelovky nebo barevné finelinery (detailní pera). Na ozdobné nadpisy ráda vezmu akrylové nebo akvarelové fixy. Pozor na fixy s olejovým nebo alkoholovým základem, ty propijí snad všechno. 
  3. Další papírenské potřeby k dozdobení - tady mluvíme o samolepkách, různých barvách, ozdobných papírech, různých výřezech a dalších nezbytnostech. Malé upozornění, papírenské radosti umí být dost návykové (mluvím z vlastní zkušenosti). 

 

A teď slíbený tip s krasopísmem - někteří tvůrci už mají v nabídce samolepky s nadpisy dnů, ale taky měsíců v různých fontech. To je super vychytávka a kolikrát nám ušetří i dost času. Mám pocit, že dneska existuje samolepka snad na všechno…

 Začínáme plánovat 

Snímek obrazovky 2022-11-09 v 20.46.13

Jak jsme si už řekli, plánovat v BuJo můžeme každý podle svého. Můžeme plánovat ze dne na den, předepisovat si dopředu celý týden, nebo jako já, dokonce celý měsíc. Někteří si předepisují celý rok, ale to podle mě ztrácí smysl celého BuJo… to je jako koupit si předtištěný diář. Ale jestli to někomu vyhovuje, tak proč ne. Důležité je myslet na to, že je to náš diář a je jen na nás, jak bude vypadat. I kdyby to mělo být každý den jinak. 

Jaké stránky se nám mohou v BuJo nejvíce hodit?

  1. Klíč - seznam používaných odrážek + to, co znamenají.
  2. Roční stránky - strany, které budeme používat během celého roku (např. roční přehled, návštěvy lékaře, důležité kontakty, nástěnka vizí atp.).
  3. Přehledy/layouty - stránky, kde už reálně plánujeme. Pro ještě lepší přehlednost můžeme k přehledům přidat titulku měsíce nebo sledování návyků a činností, které se označují jako habbit trackery. 
  4. Kolekce - poznámky ke schůzce, projektu nebo zápisky z porady. Když nevíme, kolik místa nám poznámky zaberou, pro jistotu si nechme dvě volné strany. Když to bude málo, uděláme druhou kolekci, když moc, můžeme volné místo dle fantazie dozdobit. 

Snímek obrazovky 2022-11-09 v 20.47.34

 Jak u BuJo vydržet?

Ani tady neexistuje univerzální rada. Já sama jsem hledala asi čtvrt roku systém, který by mi vyhovoval. Jsou i takoví, kteří BuJo na čas úplně vypustí nebo se vrátí ke klasickému diáři. Já mám třeba v létě období, kdy se mi nechce trávit několik hodin a kreslit layouty (jojo, někdy to může trvat i tak dlouho), takže jen nalepím samolepky a hotovo. Někdo tímto způsobem plánuje cely rok a je to tak v pořádku. Cílem je, aby nás plánování bavilo. Řekla bych, že celé BuJo vystihuje věta z písničky 1. signální od ChinaskiJaký si to uděláš, takový to máš.

Veronika Sudova