Jak si vyrobit domácí sliz

Domácí sliz je jednou z nejoblíbenějších kreativních aktivit pro děti po celém světě. Tato viskózní hmota přináší hodiny zábavy a zvědavosti, zatímco děti objevují různé druhy, barvy a textury. V tomto článku se podíváme na to, jak si vyrobit domácí sliz doma :)

sliz_1

Výroba domácího slizu

Vyrobit domácí sliz je snadné a zábavné. Základní receptura zahrnuje bílé lepidlo, vodu a jedlou sodu. Děti mohou experimentovat s různými poměry a přísadami (barvivy, třpytkami aj.), aby dosáhly požadované konzistence a textury.

Existuje nespočet variant domácího slizu, včetně lesklého, průhledného, třpytivého a mnoha dalších. Děti si mohou vybrat svůj oblíbený druh a přidat do něj různé barvy, lesky nebo třpytky pro ještě větší zábavu.

Domácí sliz je pro děti fascinující zejména díky jeho unikátní textuře a vlastnostem. Vytváření, manipulace a zkoumání slizu poskytuje dětem pocit zábavy, objevování a experimentování. Navíc je možnost upravovat barvy a přísady slizu podporuje jejich kreativitu a fantazii.

sliz (2)

Vlastnosti a trvanlivost slizu

Domácí sliz má viskózní a lepkavou konzistenci, která je velmi elastická a měnitelná. Jeho trvanlivost závisí na tom, jak je uchován a používán. Pokud je správně uzavřen v nepropustném obalu a udržován v chladu a suchu, může vydržet několik týdnů až měsíců.

Uchování a případná rizika

Pro uchování domácího slizu je důležité použít nepropustný obal, který zabrání vyschnutí a kontaminaci. Je také důležité dbát na hygienu rukou při manipulaci se slizem a zabraňovat jeho požití, aby se předešlo potenciálním rizikům spojeným s nevhodným používáním.

sliz (3)

Recept na domácí sliz

Potřebné ingredience

  • 1 šálek bílého lepidla např. Hercules
  • 1/2 šálku vody
  • 1 lžičku jedlé sody
  • barvivo podle vašeho výběru (potravinářské barvy, temperové barvy)
  • lesk (volitelný)
  • třpytky (volitelné)
  • aromatická esence (například vanilka, levandule) pro příjemnou vůni (volitelná)

Postup

  1. Do misky dejte lepidlo, ve vodě rozmíchejte lžičku jedlé sody (sodu nechte usadit na dně). 
  2. Postupně přidejte po lžičkách roztok sody do lepidla a míchejte, dokud nevznikne konzistence slizu. Soda reaguje velmi rychle, proto přidávejte jen lžičky a vždy pořádně zamíchejte. Pokud sliz stále lepí, přidejte opět trochu roztoku sody, dokud nevznikne nelepivá táhlá hmota. 
  3. Pokud chcete, přidejte hned zpočátku do lepidla barvivo podle svého výběru a míchejte, dokud nebude barva rovnoměrně vmíchána v lepidle.
  4. Nakonec přidejte lesk a třpytky, pokud chcete, aby váš sliz zářil.
  5. Pokud máte rádi příjemnou vůni, přidejte aromatickou esenci (stačí kapka či dvě) a dobře promíchejte.
  6. Když máte hotový sliz, dejte ho na stůl nebo do misky a začněte si s ním hrát!

Poznámka

  • Nebojte se experimentovat s různými poměry ingrediencí a přísadami, abyste dosáhli požadované konzistence, barvy a vůně.
  • Po použití sliz uchovávejte v nepropustném obalu nebo uzavřené nádobě, abyste zabránili vysychání.
  • Vždy si po manipulaci se slizem umyjte ruce, abyste zabránili možnému podráždění nebo nepříjemnostem.

Video na výrobu domácí slizu najdete zde.

Hodně zábavy přeje tým Malovaného kamínku