Jak snadno vyfouknout vajíčko?

Velikonoce se blíží a všechny hospodyňky už začaly přemýšlet, jak letos ozdobí vajíčka a jaké vymyslí dekorace, aby jejich domovy byly co nejútulnější a plné jara! 

Máme pro Vás připraveno plno tipů, jak zdobit kraslice, ale nejprve si musíme připravit vajíčka. Nejdůležitější je vyfouknout vajíčko, aby nám zbyla jen skořápka, která se pak nazdobí a tím vznikne velikonoční kraslice. Vyfukování vajíček je tradicí v mnoha kulturách už po generace a my se dnes podíváme na to, jak tuto činnost co nejvíce urychlit a zjednodušit. 

VYFOUKNUTÁ VAJÍČKA

1. klasika - vyfouknutí vejce ústy

Potřebujete

vajíčka

ostrý nástroj typu jehly

misku

Všichni známe klasické vyfukování vajec, kdy si umyté vajíčko za pomoci jehly, špendlíku, ostrých nůžek či jehlice (pletací či špízové) uděláme opatrně do vejce dvě dostatečně velké dírky - na horní úzké části a na dolní nejširší části, a pak se pomocí úst snažíme obsah vejce vyfouknout ven do přiložené misky. Toto vydechování bílku a žloutku malou dírkou je poměrně náročné na sílu dechu a může to dát člověku dost zabrat (i se může člověku zatočit hlava) a někdy to i chvilku trvá. Pomoci ve vyfukování může, pokud si pomocí špejle rozmícháte vnitřek vajíčka. 

2. vyfouknutí vajíčka pomocí stříkačky

Potřebujete

vajíčka

ostrý nástroj typu jehly

misku

stříkačku (může a nemusí být s jehlou)

V tomto případě nám bude stačit udělat ve vajíčku pouze jednu dírku, dostatečně velkou, aby mohl obsah vajíčka vytéct. Dírku do vejce dělejte velmi opatrně, spíše krouživými pohyby, aby vám křehká skořápka nepraskla. Dobrý tip je také pomocí např. jehlice či špejle zamíchat vnitřek vajíčka, aby mohlo lépe vytéct ven a nebylo tak celistvé - žloutek je poměrně velký. Následně vezměte vajíčko do ruky nad připravenou misku, do vajíčka pomocí stříkačky naplněné vzduchem vžeňte vzduch. Díky podtlaku, který ve vajíčku vznikne, vyteče obsah vejce do misky sám. Není tedy nutné, obsah vajíčka natahovat do stříkačky, ale nechat pracovat jen fyziku. Následně vymyjte vajíčko vodou (může posloužit stříkačka, kterou tam vodu stříknete), a pak pomocí stejného triku s podtlakem vodu z vajíčka vylijte.

malování vajec

3. vyfouknutí vajíčka pomocí brčka

Potřebujete

vajíčka

ostrý nástroj typu jehly

misku

brčko s kloubem 

Tento způsob je vcelku podobný a funguje na stejné bázi jako vyfouknutí vajíčka s injekční stříkačkou. Pokud injekční stříkačku nemáte doma, můžete zkusit použití brčka. Postup je úplně stejný, jen brčko do připravené dírky (dírka musí být trochu větší, jak na brčko, tak musí zbýt malá mezera na obsah vajíčka) vložíte kratším koncem, do delší strany brčka fouknete vzduch a vajíčko samo vyteče do připravené misky. 

4. vyfouknutí vajíčka pomocí vyfukovacího nástroje - vyfukovač vajíček

Ano, i takové nástroje na trhu existují, stačí jen projít internet a nabídku různých e-shopů. Každopádně si myslíme, že naše tradiční typy Vám budou milejší a ušetříte si tím jak místo v kuchyni, tak i peníze. Potřebujete-li však vyfouknout větší množství vajec, může se taková pomůcka opravdu hodit. 

Nezáleží, kterou metodu vyfukování vajíček zvolíte, klíčové je být opatrný a trpělivý, abyste předešli nechtěnému poškození vaječné skořápky. Pak už stačí vzít do ruky barvy a pustit uzdu své vlastní kreativitě a šikovnosti nebo se nechat inspirovat svým okolím! Tak si připravte vajíčka, nástroje a pusťte se do toho!

Blogy na MK

Věříme, že tyto tipy a triky vám pomohou vytvořit nezapomenutelné kraslice :)

Váš tým Malovaného kamínku

p.s. co se zbylými vajíčky? No přece uvařit mňam večeři, třeba míchaná vajíčka, omeletu, hemenex, vajíčkovou pomazánku a nebo palačinky!!!