Jarní a velikonoční dekorace ze studeného porcelánu

S příchodem jara ožívá nejen příroda, ale i naše domovy, které začínají odrážet radost a svěžest nové sezóny. Mnoho hospodyněk začíná zdobit svůj interiér jarní výzdobou, a jedním z oblíbených kreativních materiálů je i studený porcelán. Jeho výjimečná flexibilita a snadná modelovatelnost umožňují vytvořit různorodé dekorace, které oživí a rozveselí vaše domovy. 

Studený porcelán, známý také jako porcelánová hmota, je ideální volbou pro výrobu jarních dekorací díky svému hladkému povrchu a schopnosti přijímat barvy. Tento materiál není pouze lehký, ale také odolný, což zajišťuje dlouhou životnost vytvořených kousků. Nechte tedy jaro vstoupit do vaší domácnosti skrze kreativitu a jedinečné dekorace z studeného porcelánu, které dodají vašemu domovu neopakovatelný šarm. 

Jarní ozdoby ze studeného porcelánu

K výrobě studeného porcelánu budete potřebovat: 

1 hrnek jedlé sody

1/2 hrnku škrobu (kukuřičného či bramborového)

3/4 hrnku vody

Totu směs smícháme na pánvi a na mírném ohni za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu (cca 10 min). Tuto hmotu přendáme do pečícího papíru a necháme trochu zchladnout, abychom se neopařili. Jakmile můžeme na hmotu šáhnout, pořádně ji rukami zpracujeme do hladkého "těsta". Ihned zpracujeme (případně zabalíme do potravinové fólie a dáme do ledničky na pozdější použití). Z tohoto množství vznikne cca 45 kousků studeného porcelánu. 

příprava studeného porcelánu

Hmotu rozválíme do tenké placky a vykrajovátky vykrojíme tvary, jenž si vybereme. Vykrojené tvary necháme na rovné desce uschnout.

studený porcelán vykrojený

To může trvat den až tři, záleží na tom, jak jsou tvary tlusté a v jaké teplotě je "sušíme".

studený porcelán

Jakmile jsou tvary suché, můžeme si je ozdobit. My ke zdobení použili akrylové fixy české značky Artmagico - Dual Pen, které mají dva hroty. Tyto fixy se prodávají buď jako kusovky, tak jako sada s 30 ks úžasných barev. Z jedné strany mají extra jemný hrot o šíři 0,7 mm a z druhé strany střední hrot o šíři 2-3 mm. Akrylové fixy mají krásné syté barvy a kryjí většinu povrchů, po zaschnutí jsou voděodolné.  

malujeme na studený porcelán

ovečky

Studený porcelán je hravá kreativní hmota, se kterou se dají tvořit krásné dekorace a milé předměty. Tato hmota se dá také obarvit akrylovou barvou při jejím zpracování, nemusí zůstat jen bílá. 

Z hotových ozdobiček je možné vytvořit např. zápichy do květináčů, je možné je nalepit na velikonoční přáníčko, můžete je darovat spolu s velikonočními vajíčky, udělat v nich dírky a pověsit na jarní větvičky nebo z nich udělat vánoční ozdoby aj. 

jarní dekorace

Ozdoby ze studeného porcelánu budou slušet i na jarním věnci na vchodové dveře. 

433714343_930197275180003_4573945297261263267_n

Video z malování na studený porcelán: 

Užijte si jarní tvoření 

Váš tým Malovaného kamínku