Inspirace na vánoční ozdoby ze studeného porcelánu na věnec

Vánoční věnce na vchodové dveře jsou kouzelné dekorace, které "vítají" členy rodiny a návštěvy. Jsou stále více populární a často se z jejich zdobení a tvoření stává jedna z vánočních rodinných tradic. 

Vánoční věnce jsou nejen dekorativním prvkem, ale také symbolizují příchod adventní doby plné očekávání a radosti. Každý věnec je jedinečný svou kombinací zeleně, často borovic, jedle nebo jalovce, a ozdobných prvků, jako jsou mašle, skořápky ořechů nebo červené stuhy. Tato tradiční ozdoba vytváří přívětivou atmosféru a připomíná nám důležitost spojení s rodinou a blízkými v průběhu vánočních svátků. Kromě estetického dojmu má každý věnec také svůj historický a náboženský význam, což z něj činí nejen dekoraci, ale i prostředek k vyjádření vánočního poselství.

Někdy není úplně snadné sehnat ozdobičky, jenž by věnec ozdobily dle našeho vkusu, tak je nutné si poradit jinak! My si dnes ukážeme, jak vyrobit jednoduché ozdobičky, které vycházejí z českých tradic a jednoho oblíbeného cukroví - perníčků! 

PERNÍČKY ZE STUDENÉHO PORCELÁNU

Vyrobíme si samotvrdnoucí hmotu tzv. studený porcelán pomocí jedlé sody, bramborového či kukuřičného škrobu a vody. Z hmoty vykrojíme pomocí perníčkových vykrajovátek ozdoby, kterou nabarvíme akrylovou barvou a dozdobíme akrylovým fixem. 

Recept

Budeme potřebovat:

cca 1 hrnek jedlé sody

½ hrnku škrobu

¾ hrnku vody

Na zdobení: 

hnědou akrylovou barvu - my použili akrylovou barvu značky Artmagico v odstínu Burt Sienna

akrylové fixy - my použili dual pen české značky Artmagico, který má dva hroty 

Postup

Škrob, jedlou sodu a vodu dáme na pánev a za stálého míchání necháme směs ztuhnout (do cca 10 min je hotovo), poté ji opatrně zabalíme do pečící papíru či potravinové fólie a necháme zchladnout. Pánev šla lehce odmočit vodou a následně bez problému umýt. Z tohoto množství nám vzniklo cca 45 ozdobiček. 

Po zchladnutí hmotu zpracujeme rukama v hladké "těsto" a rozválíme na tenkou placku (jako když děláte linecké těsto či perníčky). V případě, že by se Vám hmota lepila, lehce ji poprašte škrobem. Po té z placky pomocí vánočních vykrajovátek vykrojíme “perníčky”. Pomocí špejle si můžeme také udělat dírky na provázek k zavěšení a ozdoby pak mohou zdobit třeba vánoční strom. S této hmoty je možné vystřihovat, obtiskovat do ní látku či krajku, krásně na ní vyniknout pečetidla nebo je z ní možné třeba modelovat postavičky (např. do Betléma). 

VYKRAJOVÁNÍ Z FORMIČEK

PERNÍČKOVÉ TVARY

NECHÁME ZASCHNOUT

Vykrojené ozdoby necháme ztvrdnout na vzduchu - doba schnutí je mezi 12 hod až 3 dny, dle tloušťky ozdobiček, alternativně si můžeme pomoci "upečením" v troubě na cca 80 st. 30 min z každé strany.

Můžeme si zkusit rozmístění ozdobiček na korpus věnce, abychom věděli, kolik jich budeme potřebovat. Zbylé ozdoby si můžeme připravit třeba na další vánoční dekorace nebo z nich připravit třeba už i velikonoční ozdobičky

ROZMÍSTĚNÍ NA VĚNEC

Pak si vezmeme hnědou akrylovou barvu a štětec a “perníčky” natřeme a necháme barvu dobře zaschnout (cca 30 min), můžeme si pomoci fénem na vlasy, který dobu schnutí urychlí. 

PŘIPRAVENO NA NATŘENÍ

NATŘENO AKRYLOVOU BARVOU

Pomocí akrylových fix ozdobíme tvary ozdobiček jako klasické perníčky zdobíme polevou :) Jen fixy to půjde trošku snáž. Navíc můžeme střídat dvě velikosti hrotů dle potřeby. 

HOTOVÉ PERNÍČKY

Na připravený korpus věnce si přivážeme pomocí drátu zelené chvojí případně si věnec už zakoupíme uvázaný. Pak pomocí tavné pistole perníčkové ozdoby připevníme. Věnec můžeme dozdobit mašličkou. Hotový věnec je možné dát na vchodové dveře nebo na stůl či zavěsit na okno.

Video z výroby ozdob najdete zde:

Ať se Vám ozdobičky podaří! 

Váš tým Malovaného kamínku