Nápady na adventní kalendář

Adventní čas se blíží! Advent začíná vždy čtyři neděle před Štědrým dnem. Letos vychází adventní neděle na 3. prosince a mnoho z nás se těší, jak si zapálí na adventním věnci první svíčku. Období adventu bylo od nepaměti čekáním na příchod Ježíše Krista a dny byly provázeny půstem, odpočinkem, domácími pracemi. V dnešní době bývá toto období spíš hektické, plné příprav, pečení, nakupování.... Čekání nejvíce prožívají děti, které se těší na nové dárky a čas strávený s rodinou, a tak jim můžete zpříjemnit tuto dobu adventním kalendářem! 

Vyrobte ho spolu s dětmi, a pak ho tajně naplňte úkoly, dobrotami či jinými drobnostmi, které potěší. Pokud dětem nechcete dávat sladkosti můžete vymyslet i hravé kalendáře a my Vám dáme pár tipů. 

adventní kalendář

Vánoční puzzle kalendář

Materiál: 1x karton (ve velikosti čtvrtky), 1x čtvrtku, fixy či pastelky, lepidlo, nůžky, pravítko

Na čtvrtku papíru namalujte Vy nebo Vaše děti nějaký krásný vánoční či zimní motiv - vánoční strom, soba, tučňáka, ledního medvěda, betlém, vánoční ozdobu aj. prostě cokoliv Vás napadne. Dejte si záležet, ať je obrázek hezký, budete ho mít celý prosinec na očích. Poté obrázek otočte a pomocí pravítka si udělejte na obrázku 24 čtverečků (ideálně 4 x 6) a čtverečky očíslujte od 1 do 24 - při číslování dejte pozor - obrázek se pak bude skládat zrcadlově. Každý den v prosinci, pak můžete otočit jeden díl obrázku a nalepit si ho na připravený karton. Na Štědrý den budete mít celý obrázek poskládaný. 

vánoční tvoření

Veselé zdobené papírové pytlíčky

Materiál: barevný papír, fixy, lepidlo, pytlíčky (z papíru či látky)

Papírové pytlíčky (můžete použít třeba svačinové) ozdobte vánočními motivy, můžete obrázek namalovat (můžete z pytlíčků udělat zvířátka, třeba soby) nebo použít na ozdobu smrkovou větvičku, usušený pomeranč, skořici či malou vánoční ozdobu nebo vánoční samolepku. Na každý pytlíček také očíslujte 1 - 24 dle dní v adventu. Do pytlíčků vložte drobné dárky, sladkosti nebo lístky s úkoly pro děti. Každý den můžete nový pytlíček schovat po bytě či můžete všechny pytlíčky zavěsit na provázek. 

nápady na adventní kalendář (1)

Varianta s látkovými sáčky je velmi praktická a ekologická zároveň. Je možné ji použít i další roky či pytlíky využít na sušené bylinky či houby nebo nechat na hraní pro děti a jejich poklady. Velmi efektní je zavěšení na přírodní větvičku či klacík. 

látkový kalendář
Barevný vánoční stromeček

Materiál: barevný, třpytivý či metalický papír, lepidlo, nůžky, karton, ze kterého vystřihneme stromeček, akrylové barvy, ostatní pastelky, fixy aj. na tvorbu ozdob

Z kartonu si vystřihněte tvar vánočního jehličnatého stromu. Můžete si ho pomalovat např. akrylovými barvami, které hezky kryjí. Stromeček umístěte na nějaké přístupné místo. Dítě bude mít každý den za úkol vytvořit nějakou vánoční ozdobu, kterou bude na stromeček postupně lepit. Z papíru lze vytvořit ozdobičky ve tvaru kouliček či zvířátek a hvězdiček, dozdobit je třpytivými fixy, páskami či třpytkami nebo udělat papírový řetěz. Stromeček postupně získává podobu krásného vánočního stromu.

adventní kalendář stromeček

Opravdové ozdobičky jde snadno udělat také pomocí embosovacího strojku a barevných papírů. Můžete je na papírový stromeček přidělat lepidlem či tavící pistolí. Nebo si ozdobičky nechat na opravdový stromeček. Jak se tvoří uvidíte na Instagramu na našem videu

ozdoby z papíru creatissimo

Adventní kalendář z ruliček papíru

Materiál: ruličky od toaletního papíru či kuchyňských papírových utěrek - 24 ks, barevný krepový papír, barevné papíry, lepidlo, nůžky, stuha, tavící pistole 

Nejdůležitější je nasbírat 24 ruliček papíru, tyto ruličky následně složíme do tvaru stromu a důkladně slepíme (ideálně tavící pistolí). Základna je ze tří ruliček (imituje kmen stromu), na ně nalepíme 6 ruliček, 5 ruliček, 4 ruličky, 3 ruličky, 2 ruličky a 1 rulička. Ruličky můžeme polepit zeleným krepovým papírem. Ruličky naplníme překvapením - úkoly, drobnostmi a sladkostmi a zalepíme i boky s dírami. Na místa, kde je přelepena díra, nalepíme papírek s číslem 1 - 24 a případně ozdobíme stuhou či jinými vánočními dekoracemi. 

kalendář z ruliček papíru

Další variace na adventní kalendář z ruliček může být více přírodní, doplnit ji můžete třeba voňavou větvičkou jedličky a kalendář zavěsit na zeď.

ruličkový kalendář

Ať už si vyberete nějaký náš tip na adventní kalendář nebo si vymyslíte svůj či si adventní kalendář zakoupíte už hotový, věříme, že Vám a Vašim dětem zpříjemní čekání na Štědrý den a krásné vánoční svátky. 

kalendář stromeček

Váš tým Malovaného kamínku