Jak vytvořit vzorník na akvarelové barvy

Akvarel je jedna z nejkrásnějších forem malby, která umožňuje vytvořit nádherná umělecká díla plná živých barev a jemných přechodů. Pro každého, kdo pracuje s akvarely, je důležité mít přehled o svých barvách a vědět, jak se chovají na papíře. Abychom však dosáhli těch nejlepších výsledků, je důležité mít k dispozici vzorník akvarelových barev. Tento vzorník umožní lépe poznat Vaše barvy, experimentovat s odstíny a vytvářet skvělá umělecké díla. 

V tomto článku se dozvíte, proč a jak si jednoduše vytvořit vlastní vzorník na akvarelové barvy. 

vzorník Artmagico akvarely

Pro vytvoření krásných akvarelových obrazů je důležité mít po ruce vzorník akvarelových barev. Akvarelové barvy mohou být v "suchém" stavu jinak zabarveny, než když se jejich pigmenty rozpijí vodou, z toho důvodu je dobré mít vzorník pro konkrétní barvy. Poskládání barev na vzorníku by mělo odpovídat poskládání barev v pánvičkách, abyste se ve vzorníku lépe orientovali. 

Co budete potřebovat:

vzorník akvarel 1

Začněme tím, že upravíme (ořízneme) akvarelový papír dle velikosti balení barev.

vzorník akvarel 2

Označíme pomocí tužky a pravítka pravidelnou mřížku dle počtu a rozmístění jednotlivých barev balení akvarelových barev, které budou sloužit jako vzorník pro Vaše barvy, zde 4 x 12 políček (dle počtu barev v baleni 48 ks).

vzorník akvarel 3

Pro usnadnění práce doporučujeme před malováním navlhčit akvarely rozprašovačem s vodou.

vzorník akvarel 4

Namočíme štětec do vody a poté do první barvy. Naneseme tuto barvu do prvního připraveného čtverečku či obdelníku na našem vzorníku - papíře. Pokud chcete vyzkoušet různé odstíny téže barvy, můžete jednoduše přidávat více nebo méně vody. Vždy dodržujte pořadí barev na vzorníku dle postavení pánviček v krabičce. 

vzorník akvarel 5

Postupujeme podobným způsobem s dalšími barvami. Vytvoříme si vzorník, kde budou zastoupeny všechny akvarelové barvy konkrétního balení.

vzorník akvarel 6

vzorník akvarel 7

vzorník akvarel 8

Po zaschnutí barev (pomoci si můžete fénem na vlasy) si můžete lépe prohlédnout výsledné barvy a jejich odstíny, které nyní budou Vašimi průvodci při malbě akvarelem. 

vzorník akvarel 9

Na vzorník můžeme také přidat popisky s názvy či čísly barev, což usnadní jejich identifikaci.

Vytvořený vzorník můžete uložit nebo připevnit přímo v balení (pokud na to máte místo, plechová část krabičky se často používá jako paleta, tj. k míchání odstínů barev) a mít ho stále při ruce pro inspiraci a výběr barev při malování.

vzorník Artmagico akvarely

Vytvoření vzorníku akvarelových barev je nezbytným nástrojem pro každého, kdo pracuje s akvarely a pomůže lépe pochopit vlastnosti jednotlivých barev a jak s nimi pracovat. Budete moci také rychle identifikovat barvy, které chcete použít a experimentovat s různými technikami, abyste dosáhli požadovaného efektu. 

S vlastním vzorníkem budete mít vždy přehled o tom, jaké barvy máte k dispozici, a to umožní dosáhnout dokonalých výsledků v akvarelových malbách. Více o akvarelu a jeho technikách se dozvíte i na našem blogu zde.

Video k vytvoření vzorníku na akvarelové barvy najdete zde:

 

Takže neváhejte a pusťte se do práce s akvarely! Skvělým průvodcem Vám bude Váš vlastnoručně vytvořený vzorník barev.

Váš tým Malovaného kamínku