Jak namíchat hnědou barvu

Hnědá barva je vnímána jako teplá, přirozená barva spojená s přírodou a zemí. Je to velmi důležitá barva při návrzích interiéru a oblečení, ale je důležitá i pro oblast umění. Její namíchání je poměrně snadné a jde dělat více způsoby. 

 jak namíchat hnědou

Dnes si ukážeme, jak se hnědá namíchá ze základních odstínů a zkusíme si různé varianty a kombinace. 

Jaké odstíny barev budeme potřebovat?

Červenou - Vermillion Red

Žlutou - Lemon Yellow 

Modrou - Ultramarine Blue

Hnědou barvu namícháme z akrylových barev české značky Artmagico, můžete samozřejmě použít i jiné výrobce barev, jen vzniklé odstíny se mohou lišit. Barvy tónujte vždy jemně a opatrně, tzn. přidejte vždy méně druhé a dalších barev, barvu můžete následně doplnit k získání potřebného odstínu.  

Jak namíchat hnědou barvu krok po kroku

K míchání hnědé barvy ze základních barev budeme potřebovat žlutou, červenou a modrou. Pokud tyto tři barvy smícháme, máme z nich hnědou. 

hnědá ze základních barev

hnědá namíchaná z barev artmagico

Z těchto barev můžete hnědou namíchat také v těchto kombinacích: 

Červená a zelená

Hnědá barva vzniká smícháním červené a zelené barvy. Zelenou barvu získáme smícháním žluté a modré, proto nám k namíchání hnědé tyto základní barvy poslouží. 

míchání zelené k hnědé

hnědá ze zelené a červené

hnědá z červené a zelené artmagico

Žlutá a fialová

Jako další variantu si ukážeme smícháním žluté a fialové barvy. Opět nám stačí základní barvy - smícháním modré a červené vznikne fialová barva a ta v kombinaci se žlutou vytváří hnědou barvu.

hnědá z fialové a žluté

fialová a žlutá

hnědá z fialové a žluté (2) 

Modrá a oranžová

Hnědou barvu také získáte smícháním modré a oranžové barvy. V této variaci jsou zase schovány základní barvy. Žlutá a červená barva smícháním vytvoří oranžovou barvu a ta, když se smíchá s modrou, znovu změní svůj odstín na hnědou barvu. 

jak namíchat hnědou (2)

oranžová a modrá

hnědá z oranžové a modré

S odstíny hnědé barvy si pak můžete hrát přidáním bílé barvy - ke zesvětlení či černé barvy - ke ztmavení. Přidáváním červené, bude Vaše hnědá v teplejším tónu, přidáváním modré, získáte studenější tóny hnědé barvy. 

hnědá barva

Míchání barev je o cviku a dobrém pozorovacím talentu, časem si míchání barev osvojíte a půjde to samo! Více o míchání barev najdete v našem seriálu o akrylových barvách.

Krásný den přeje

tým Malovaného kamínku