Seriál akrylové barvy : 4. díl - Míchání akrylových barev

V tomto díle se zaměříme na míchání akrylových barev. 

Akrylové barvy se vyrábí ve velké řadě odstínů, ale ne vždy jsou to barvy, které jsou obsaženy na předloze, kterou chceme malovat a zároveň je důležité v malbě stínovat. 

Proto je často nutností míchat barvy navzájem, a tím získat jedinečné a věrné odstíny. Malování je taková hra barev, stínů a světla. 

Pokud jsou barvy moc hutné, je možné k nim přidat trochu vody a nebo akrylové medium a barvu si naředit. Barvy se obvykle míchají malířskou špachtlí nebo štětcem na malířské paletě. O paletách si řekneme v příštím díle víc. Výhodou akrylových barev je také to, že jsou všechny vzájemně kompatibilní.

foto 1_1

Základní barvy neboli primární barvy jsou žlutá, červená a modrá, které nejdou vytvořit mícháním žádné kombinací barev. S těmito barvami můžete namíchat všechny ostatní odstíny.  Sekundární barvy, tedy barvy, které vytvoříte mícháním vždy dvou primárních barev jsou zelená, oranžová a fialová. Kombinací primární a sekundární barvy pak vzniknou barvy terciální neboli komplementární. Vždy záleží na poměru přidaných primárních a sekundárních barev či komplementárních barev, dle toho vznikají různé odstíny. 

foto 2_1

Akrylové barvy po zaschnutí lehce ztmavnou, tak je dobré na toto také myslet a barvu při malbě udržovat vždy mírně světlejší. Je dobré základní barvy míchat s trochou bílé (k zesvětlení) či tmavě hnědé (ke ztmavení), čímž se barvy víc sjednotí a jednotlivé odstíny zjemní. Hotový obraz tak dostane nový umělecký rozměr. 

Pokud potřebujete pastelový odstín, pak přimíchejte k barvě bílou barvu. 

Vyvarujte se také používání čistě bílé či černé, které jsou příliš výrazné. Bílou vždy lehce tónujte, aby v okamžiku, kdy potřebujete opravdu čistě bílou, bílá dokonale vynikla.

foto 3

Černá barva může zase vypadat na obraze jako díra, navíc v přírodě se černá barva přirozeně moc nevyskytuje, je tedy dobré si namíchat tmavou barvu z protikladných tónů např. červená a zelená, fialová a žlutá nebo mícháním dvou tmavých barev třeba hnědá a modrá apod. Dobrou alternativou černé je také modrá indigo. Celkový nádech díla pak bude víc přirozený a oku lahodící. 

foto 4_1

Pozor také na červenou barvu, která na obraze strhne pozornost, pokud tedy nechcete mít červenou jako hlavní účinkující, také tuto barvu zjemněte jiným odstínem. 

Často se také diskutuje jak namíchat pleťový odstín. Jako vždy i tady velmi záleží na podílu barev. Základ tvoří bílá barva s přidáním červené a okrové barvy. Dále se dá použít kapka zelené, kapka oranžové či žluté. Ke zesvětlení pak bílá či tmavě hnědá. Nebojte se přidat světla a stíny ve fialových odstínech.

foto 5

Video k tomuto dílu najdete zde:

V příštím díle si řekneme, co vše potřebujete k malbě s akrylem a jaké si připravit další pomůcky. 

Hezký den Vám přeje tým Malovaného kamínků.

 

Návod na tyrkysovou barvu zde

Návod na tělovou barvu zde

Návod na khaki barvu zde

Návod na lososovou barvu zde

Návod na šedou barvu zde. 

Návod na vínovou barvu zde.

Návod na fialovou barvu zde.

Návod na černou barvu zde

Návod na hnědou barvu zde.