Seriál akrylové barvy : 5. díl - Pomůcky

Než se pustíme do samotné malby s akrylem, ještě tu máme jeden díl k pomůckám, které budete potřebovat, aby se Vám pohodlně malovalo a tvořilo.

Ke kvalitním akrylovým barvám budete potřebovat nádobu s čistou vodou, papírové ubrousky, paletu a štětce.

Foto 1 pomucky

Kelímek na vodu stačí nějaký menší, vody není potřeba mnoho, v průběhu malby ji můžete měnit za čistou dle potřeby. Vodu máme hlavně na vymývání štětců od barvy. Akrylová barva rychle schne a je tedy nutné udržovat štětce stále čisté. Kelímek by měl mít širší dno, aby se lehce nepřevrátil a neměl by být moc vysoký, aby se Vám štětce dobře vymývali. Ideální jsou ty, které jsou pogumované, jsou více stabilní. 

Ubrousky pak stačí obyčejné papírové, resp. kuchyňské papírové utěrky jsou úplně ideální, nejlépe sají vodu a mohou se použít opakovaně po jejich uschnutí. Občas se může stát i nehoda, kdy spadne štětec z ruky, ukápne barva, takže mít ubrousky u sebe je i praktické, můžete barvu rychle utřít než zaschne. 

Co se týče palety, tak zde je více možnosti a je jen na Vás, co Vám bude vyhovovat nejlépe. Tady je pár tipů: Záleží hlavně na tom, co se chystáte malovat, pokud chcete malovat nějakou rychlou věc nebo tvořit s dětmi, úplně Vám stačí papírový talířek. Z něj se barvy dobře nabírají a nemusíte si lámat hlavu s jeho čištěním. Můžete také použít plastovou paletu s dolíčky, kam můžete kápnout vodu, smíchat s barvou a barvy tak rychle neschnou. Populární je i klasická dřevěná paleta, na které ovšem barva nejrychleji zaschne a nejde umýt. Na dřevěnou paletu se dá ale navléct plastová košilka na dokumenty, kterou pak jednoduše vyhodíte a paleta zůstane čistá. Také se dá použít paleta keramická či obyčejná skleněná destička. Z těchto materiálů, i po zaschnutí barvy, půjde barva umýt (trochu s obtížemi, akryl drží i na těchto materiálech). Já osobně používám tzv. mokrou paletu, protože maluji x hodin. Jak víte, akrylová barva rychle schne a namíchané odstíny bych musela dělat znovu, což je jak škoda barvy, tak ne vždy se podaří namíchat stejný odstín. Na mokrou paletu potřebujete nádobu s větším a širším dnem, aby imitovalo plochu palety, kam dáte papírové ubrousky, které namočíte vodou. Přes mokré ubrousky následně dáte pečící papír, který se ve vodě nerozmočí, přesto barvám dopřeje potřebnou vlhkost, aby neuschly. Barvy takto vydrží použitelné x hodin. 

foto 2 palety

K malbě potřebujete samozřejmě také štětce. Mít kvalitní štětce je stejně důležité jako mít kvalitní barvy. Je dobré mít více druhů štětců, každým se dá udělat jiný efekt a mohou Vám pomoci vytvořit opravdu vydařené dílo. Na akrylovou malbu úplně stačí štětce se syntetickým vlasem, není třeba kupovat drahé štětce se zvířecími chlupy. Tyto štětce jsou vhodnější na jiné druhy barev (akvarel, olejomalba), aby rozvinuly jejich potenciál. Akrylové barvy jsou v tomto mnohem méně náročné, a proto syntetický vlas úplně stačí. Je důležité, aby štětce držely tvar, netřepily se, byly dostatečně pevné a držely špičku. Nabídka štětců je hodně široká a je důležité si pečlivě vybírat. Každý malíř asi vyzkouší za život několik značek a druhů štětců, než si najde ty svoje, se kterými se mu dobře tvoří. 

foto 3 stetce

Video k tomuto dílu najdete zde: 

 

V příštím díle už začneme malovat a postupně si ukážeme různé akrylové techniky!

Hezký den Vám přeje tým Malovaného kamínků.