Seriál akrylové barvy : 6. díl - Techniky “mokrý štětec” a “suchý štětec”

Techniky “mokrý štětec” a “suchý štětec” už nám napovídají svým názvem, o čem asi budou.

3. foto wet and dry brush

Technika “wet brush” čili “mokrý štětec” je asi nejznámější a nejpoužívanější technika a asi by ji technikou nikdo nenazval, protože je to klasické malování. Je to vlastně práce s barvou, do které namočíte štětec tak, aby se na štětec nabralo takové množství barvy, jenž zanechá plnou stopu barvy na podkladu. Ideální je, pokud je i štětec vlhký, pak se namočí do barvy a maluje se s ním na požadovaném místě, které zcela pokryje barvou. Může se malovat i na vlhký podklad a vzniknou tak akvarelové efekty. Dle množství přidané vody je barva patřičně hustá a dle toho zanechá na pokladu svoji stopu. Akrylové barvy se mohou navzájem míchat, ale rychle schnou, tak je třeba s nimi pracovat v rychlejším tempu. 

1. foto wet brush

Technika “dry brush” neboli “suchý štětec” je technika, kdy se barva nanáší úplně suchým štětcem ve velmi malém množství na suchý podklad. Stopa štětce tedy jen částečně zakryje podklad a záměrně vzniknou nezabarvená místa. Tato technika je skvělá na abstraktní díla, ale i konkrétní objekty, je skvělá pro zajímavé efekty, k malbě přírodních prvků, kde nejsou vhodné přesné a pravidelné tvary, dotónování a stínování různých míst obrazu a podobně.  

2. foto Dry brush

Při práci s barvou a štětcem se vždy může využít potenciálu tvaru štětce, který vytváří požadované efekty a je tedy skvělé vědět, na co se jaký štětec používá, protože Vám to velmi usnadní práci. 

Video k tomu dílu najdete zde:

 

V dalším díle si řekneme o možnosti použití molitanové houbičky a akrylové fixy při malbě akrylovou barvou. 

S pozdravem tým Malovaného kamínků