Seriál akrylové barvy : 7. díl - Techniky malovaní, houba a akrylové fixy

Dnešní díl Vám ukážeme, jak použít molitanovou houbičku a akrylové fixy v kombinaci s akrylovými barvami

Akrylové barvy se těší velké oblibě proto, že se s nimi dají dělat doslova “psí kusy”.

Jednou z technik, kterou můžete použít s akrylovými barvami je použití molitanové houbičky.

Houbička 3

Tato metoda je perfektní, pokud potřebujete zamalovat větší plochu (ideální jako pozadí obrázku), nechcete mít přesné a ostré linky nebo nechcete, aby byly vidět tahy štětcem a přejete si mít na obrázku doslova hru barev. Navíc je velmi rychlá a efektní. 

Velikost houbičky si vyberte dle velikosti Vašeho projektu. Pokud houbičku chcete použít na menší předmět, např. kamínek, je možné houbičku nastříhat na menší části, aby se Vám s ní lépe pracovalo. Houbička se dá koupit také v malířských potřebách ve formě pěnových štětců

Houbička 1

K této metodě jsou potřeba pouze suché houbičky. Je lepší jich mít více, na každou barvu jednu houbičku. 

Po použití dejte houbičku ihned do vody, pokud na ní barva zaschne, nepůjde z houbičky vyprat. Mokrá houbička už ale nejde znovu použít, na tuto techniku lze použít pouze úplně suchou houbičku.  

Tahy houbičkou můžete dělat různými směry nebo můžete tzv. ťupat houbičkou po ploše. 

Pokud chcete barvy “přiznat” nebo přes sebe nanášet aniž by se spojily, je dobré nechat každou barvu nejprve zaschnout. Pokud byste nanášely barvy hned za sebou, tak se barvy smísí dohromady a požadovaný efekt se nemusí dostavit. 

Jestliže naopak chcete, aby se barvy smíchaly či prolnuly, tak je zaschnout nenechávejte a ideálně ťupáním barvy propojte dohromady.  

Jakmile akrylová barva důkladně zaschne, můžete pokračovat buď štětci s klasickou malbou nebo můžete využít k dokončení obrázku akrylové fixy. Akrylové fixy mají stejné vlastnosti jako akrylové barvy. Je možné je použít na většinu povrchů, rychle schnou a skvěle kryjí. Výhodou fix je díky hrotu jejich přesnost a jednoduchost kresby. Můžete použít různé tloušťky hrotů a širokou škálu barev. 

Houbička 2

Použití fixy je jednoduché, fixu musíte důkladně promíchat jejím zatřesením a můžete ihned kreslit. Fixy barvy skvěle doplní důležitými detaily a umí vytvořit efekty, které by se štětci dělaly delší dobu. 

Video k tomuto dílu najdete zde:

Za týden si řekneme něco o tečkování!

Krásný týden Vám přeje tým Malovaného kamínků