Seriál akrylové barvy : 3. díl - Struktura akrylových barev a porovnání s jinými barvami

V dnešním díle si povíme něco o struktuře akrylové barvy a porovnáme si ji s jinými nejčastěji používanými barvami.

Akrylovou barvu lze použít různými způsoby dle její hustoty. 

Ta nejhustší barva, tzv. “Heavy body”, je jako stvořená pro vytváření vrstvených, strukturálních, 3D děl a je ideální pro práci s malířskou špachtlí, kdy se nabírá větší množství barvy a přikládá se na podklad, kde se takto nechá zaschnout. Samozřejmě se dá použít i se štětcem a barvy je možné vzájemně míchat. Hustá barva má konzistenci krému, jenž drží tvar, může se lehce naředit vodou nebo pouring médiem (pro zachování sytosti barvy).

foto 1

Dále se můžete setkat se střední hustotou akrylové barvy, kdy je barva krásně krémová, lehce tekutá a jde snadno rozetřít štětcem, její označení je “Soft body”. Tyto barvy se také snadno vzájemně míchají a jsou ideální na klasickou malbu. 

Můžete se také setkat s tekutou formou akrylové barvy, která je tak řídká, že se aplikuje litím barvy na podklad (tzv. pouring). Tento druh barvy je také vyvinut např. pro airbrush techniku, kdy se barva stříká ve slabých vrstvách speciální pistolí na podklad. Tekuté konzistence barvy lze docílit i zředěním hustější formy akrylové barvy s větším množstvím pouring média. 

foto 2

Kvalita barvy může ovlivnit celkový proces tvorby, kdy kvůli nekvalitní barvě, která např. nekryje nebo se špatně nanáší (pozor na gelovou strukturu a polo průhledné barvy), Vás tvoření nebaví a výsledné dílo není dle Vašich představ. 

foto 3

Toto může odradit zejména nezkušené začínající malíře, i když pořízení drahých profi barev také není pro začátečníka ideální. Kvalitní akrylová barva by měla mít syté odstíny, měla by mít dobré krycí vlastnosti a mělo by se Vám s ní hezky pracovat. 

foto 4 

Akrylové barvy mají své jedinečné vlastnosti: rychle schnou, mají dobrou krycí schopnost, kdy je možné je přetřít a začít znova, mají kvalitní pigmenty a širokou škálu barev, jsou bez zápachu a ředitelné obyčejnou vodou. Barvy jsou po zaschnutí voděodolné a stálobarevné. Navíc jsou širokospektré a jde s nimi malovat na většinu materiálů (viz předchozí díl). Akrylové barvy jsou velmi tvárné, jde si s nimi skvěle “hrát”- používat různé malířské techniky, o kterých si povíme v dalších dílech. 

Malba je práce s plochou. Malba vzniká pomocí různých výtvarných materiálů: akrylovou barvou, akvarelovou barvou, kvaší, temperovou barvou, olejovou barvou nebo např, pastelem (který je na pomezí kresby a malby), a dále pomocí různých malířských technik, spojených právě s používanou barvou a za pomocí štětců a jiných výtvarných pomůcek. 

Rychlé základní porovnání s ostatními nejčastějšími výtvarným materiály: 

Akvarelová barva je ředitelná vodou, voda tvoří nejdůležitější součást malby, bez vody jsou barvy de facto nepoužitelné (nevytvoří požadované a typické efekty akvarelové barvy). Jsou nejčastěji v tzv. pánvičkách (suché nešpiní) či v tubách.  Barvy jsou dle množství přidané vody průhledné, v nejhustší formě nejsou ale zcela krycí. Často se používají v kombinaci s linerem. Barvy jsou po zaschnutí nesmyvatelné. Doba schnutí obrázku závisí na množství vody, která je součástí malby, maluje se nejčastěji na papír s vyšší gramáží. Barvy jsou bezzápachové. 

Tip: pokud máte akvarelové barvy v pánvičkách, postříkejte je před použitím rozprašovačem s vodou. Schnutí vody můžete uspíšit fénem. 

Tempera je vodou ředitelná barva, která je rychleschnoucí. Po zaschnutí barvy je stále vodou rozmyvatelná, tzn. pokud obrázek znovu namočíte, oživíte ho a můžete pokračovat v malbě. Barvy jsou v tubách, že kterých je možné přímo malovat. Hotové dílo není voděodolné a musí být uchováno v suchu. Maluje se nejčastěji na papír, ale i na plátno. Temperová barva je oblíbená zejména pro dětskou tvorbu, díky tomu, že se dají barvy umýt. 

Po zaschnutí je barva spíše matná a nemá tak jasné a syté odstíny, není krycí jako akrylová barva. Barvy jsou bez zápachu. 

Olejová barva je ředitelná speciálním (nejčastěji lněným) olejem či terpentýnem (existuje i bezzápachový). Olejové barvy mají svoji specifickou “vůni”, ředící oleje i terpentýn mají také svůj jedinečný zápach. Postup malby olejovými barvami je od akrylu odlišný, což je dáno právě vlastnostmi barev. Olejová barva oproti akrylu dlouho schne díky olejům, které jsou součástí barev. Každý odstín barvy schne navíc jinak dlouho, také záleží na vrstvě nanesené na plátně. Olejové barvy se nejčastěji používají na plátno, sololitové desky, dřevo či speciální papír určený pro olejomalbu. 

Video k tomuto dílu najdete zde:


V dalším díle se už plně vrátíme k akrylovým barvám a podíváme se na to, jak akrylové barvy míchat a jak získat nové odstíny.

Hezký den Vám přeje tým Malovaného kamínků.