Seriál akrylové barvy : 2. díl - Vhodné povrchy na malovaní akrylovými barvami

Akrylové barvy je možné použít na většinu povrchů.

Od látky, dřeva, plastu, skla, papíru, kartonu, kovu, kůže a koženky, plátna až třeba po kámen. Akrylová barva obecně lépe přilne na porézním - savém povrchu.

Akrylová barva se není vhodná na polystyren, kdy může barva povrch zničit. 

Akrylové barva se také nepoužívá v kombinaci s olejovou barvou, resp. akrylová barva může sloužit jako podklad pro olejovou barvu. Opačně to ale není vhodné. 

Některé povrchy je nutné před použitím barvy nejprve odmastit, např. některé druhy koženky, porcelán, sklo. Vhodný je jar, Alpa či technický líh. 

Z praxe je pro malování akrylem nejvhodnější plátno natažené na napínacím rámu, tzv. blindrámu. Je důležité, aby bylo plátno ošetřeno šepsem. Šeps je nátěrová hmota malířského plátna. Je součástí podmalby, jejímž cílem je zabránit velkému sání barvy do plátna a udržovat barvostálost barev. Většina prodávaných pláten už bývá šepsem ochráněna. Barva šepsu je nejčastěji bílá, může se ale setkat i např. s černou.  

foto 1

Pokud byste používali akrylovou barvu na papír, je vhodný zejména papír určený na akryl, který mívá vyšší gramáž a zaručuje, že se barva nevsákne do papíru a zůstane na jeho povrchu. Můžete použít i kvalitní akvarelový papír vyšší gramáže (od min 250 g/ m2). 

foto 2

Akrylovými barvami můžeme malovat také na textil ze syntetických i přírodních vláken (zejm. čistá bavlna, bavlna kombinovaná s umělým vláknem, ale i plsť, kůže, koženka, hedvábí, samet, manšestr, flanel). Čím hustší tkanina je, tím jasnější budou barvy po zaschnutí. Tkaninu nejdřív vyperte a na kousku si zkuste, jak se na ní budou barvy chovat. Pokud malujete na koženku nezapomeňte ji nejprve odmastit. 

foto 3

Malba na kámen je velmi populární, ale ne každý kámen je vhodný. Ideální jsou mořské hladké kameny či břidlice. Vhodná je větší rovná plocha. Moc hladké (např. některé druhy křemene) či leštěné kamínky mohou mít také sklon k mechanickému poškození, barva na nich nedrží. Nerovné a hrbolaté kameny nejsou na malbu také vhodné. Kameny by měly být čisté a odmaštěné před malbou samotnou. Někdy je potřeba si povrch podmalovat, aby samotná barva lépe držela a vynikly odstíny. Každá vrstva akrylové barvy musí být dobře suchá. 

foto 4

Dřevo je krásná přírodní surovina a malba akrylovou barvou právě na dřevěná přírodní kolečka či na dřevěnou překližku je opravdu velmi působivá. Dřevo je velmi porézní surovina a je tedy důležité vybrat druh dřeva. Některé dřevo saje barvu více, některé méně - je tvrdší. Pokud ji saje hodně, je dobré si udělat akrylový či šepsový podklad, který necháte důkladně zaschnout, případně nalakujte plochu akrylovým lakem, který nechte důkladně zaschnout. Přes to pak aplikujte malbu. 

Foto 5

Akrylové barvy se dají použít i na sklo nebo porcelán, keramiku, plast či kov. Tyto materiály jsou ale nesavé - neporézní a barva se nemá jak k povrchu uchytit, na což se musí brát zřetel. Na neporézním povrchu akrylová barva hůře drží a snadno může dojít k mechanickému poškození malby a je nutné povrch i zafixovat. Pokud si nejste jisti, zda bude barva na materiálu držet, otestujte to nejprve na malém kousku. Není příjemné strávit tvorbou několik hodin a pak zjistit, že obrázek nevydrží. 

foto 6

Video k tomuto dílu najdete zde: 

V příštím díle si povíme, jakou může mít akrylová barva strukturu a porovnáme si ji s jinými druhy barev. 

Hezký den Vám přeje tým Malovaného kamínků.