Jak správně skladovat akrylové fixy

artmagico penal

Často se setkáváme s dotazy, jakým způsobem fixy ukládat, případně co dělat, když nepíšou. Mnoha problémům u našich, ale i jiných akrylových popisovačů fungujících na pumpovacím principu (Posca, Pintor a další) však můžete předejít již správným uskladněním.

Jak na to?

Fixy skladujte vždy vodorovně – k uložení lze použít kosmetický kufřík, košíček nebo krabičku, kterou si můžete nazdobit dle svých představ, například za pomoci našich popisovačů Artmagico. Skladování v horizontální poloze je nejvhodnější z toho důvodu, že usnadňuje opětovné míchání barvy uvnitř fixu mezi jednotlivými použitími, především jsou-li popisovače nějakou dobu nevyužité.

Akrylové fixy je potřeba skladovat vždy v leže, aby nedocházelo k zasychání barvy, vysychání hrotu a ulehčila se práce na dalších projektech. Při skladování hrotem nahoru může docházet k ukládání akrylu ve spodní části fixu a následně může být obtížnější promíchání a barva následně nemusí mít správné krycí vlastnosti; stejně tak může díky tomuto způsobu skladování dojít k vysychání barvy v hrotu. Při skladování fixu hrotem dolů může dojít k ucpání pumpovacího mechanismu. Pokud chceme zajistit co nejvyšší životnost akrylových fixů, vždy skladujme v leže v pokojové teplotě. Ideální teplota by neměla být nižší než 15 a vyšší než 27 stupňů. Fixy by neměly přejít mrazem. 

Capture

Fixy nikdy neskladujte hrotem dolů. Můžete tím způsobit ucpání hrotu, jelikož na jeho vršku se v této poloze nahromadí hustý pigment. To může ztížit opětovné míchání barvy a následně ventil ucpat.

Návrh bez názvu (1)

Vhodné není ani jejich ukládání hrotem nahoru – před opětovným použitím bude nutné fixu více proštěrchávat neboť se akrylový inkoust nahromadí ve spodní části fixy.

Návrh bez názvu
Budeme rádi, když se s námi podělíte o to, v čem fixy skladujete Vy – obrázky vkládejte do komentářů na Facebooku ☺