Jaké kamínky používat pro malování

Chcete začít malovat na kamínky, už máte barvy, fixy, spoustu nápadů v hlavě, ale nevíte, jaké kamínky zvolit a kde je najít?

blog kamin

Na otázku, jaké kamínky vybrat, odpovíme jednoduše. Malovat můžete na všechny, které najdete, ale pokud je chcete sdílet s ostatními a vytvořit putovní kamínek, vybírejte takové, které se nedrolí - vhodný není například pískovec nebo opuka. 

Nejpohodlnější pro malování jsou hladké oblázky. Nejenže jsou souměrné a hezky vypadají, ale malování na ně je jednodušší. Pokud zvolíte hrubší kámen a použijete k malování akrylové fixy s užším hrotem, může Vám hrot odstřikovat barvu a malba nebude rovnoměrná.

Kde takový kamínek najít? 

V první řadě radíme mít otevřené oči, můžete jej nalézt opravdu všude: při procházce lesem, parkem, ale hlavně v okolí vodních toků. Právě voda způsobuje u kamínků krásné zaoblení. Hledání kamínků můžete spojit s výletem s dětmi. Pokud vyrazíte k řece a narazíte na sníženou hladinu vody, máte no 100% vyhráno. Všichni si určitě pamatujeme na házení žabek nebo placáků na vodě. Takový kamínek teď pro Vás bude opravdový klenot. Zároveň však dbejte na to, ať kamínek neberete přímo z vody, mohou se na něm vyskytovat pulci či další živočichové či mikroby. 

Jedete na dovolenou k moři? Pravděpodobně objevíte ráj na zemi pro všechny kamínkáře. Taková oblázková pláž je na chůzi k zlosti, ale pro umělce, kterým se stáváte i Vy, znamená objevení největšího pokladu. Není však nutné pro ně jezdit daleko – krásné kamínky můžete najít i u nás.

Pozor si dejte na kamínky na soukromých pozemcích, jejich majitelé nebudou rádi, pokud jim oblázky budou mizet. 

Samozřejmě existuje i možnost zakoupení kamínků. Důvodů pro tento krok můžete mít více - nemáte čas na hledání, máte v hlavě spoustu nápadů a chcete už začít, nebo jen nemáte na hledání štěstí. Výhodou koupě kamínků je, že budou krásné a hladké a prostě takové, jaké si přejete.

Kamínky najdete v různých hobby marketech, stavebninách, uhelných skladech, zemědělských družstvech, zahradnictvích, ale například i zverimexech. Pozor si dávejte na ceny. Některé eshopy nabízejí materiál za opravdu přemrštěné ceny. V případě bílého mramorového kamínku se mohou vyšplhat až k 200 korunám za 3 kilogramy. Ten samý kamínek však můžete nalézt ve stavebnictví v ceně od 12-15 Kč za kilogram. Ve stavebninách a podobných obchodech si můžete kamínky vybrat sami, což se určitě vyplatí. Alternativně můžete využít i velkého 25 kilového balení mramorových kamínků, které se pohybuje v cenách od 250 Kč za celý 25 kilový pytel.

Ať už si vyberete jakýkoliv kamínek, důležité je to, co do něj vložíte a co na něm předáte dál. Svůj čas a obrázek, který někomu udělá radost a může ho doprovázet do konce života.