Jak vybrat akrylové fixy

Chcete začít malovat akrylovými fixami, ale nevíte, které vybrat? Na trhu je spousta typů a značek, různá označení hrotů a vy si nevíte rady? Zkusíme se na to podívat spolu.

Značky akrylových fix

Na trhu se nejčastěji setkáte s následujícími značkami - Pilot Pintor, Molotow, Posca, Arteza, DecoColor, Acrylista, Derwent, Karin, nebo námi doporučovaný nejnovější produkt na trhu Artmagico, který nabízí výbornou kvalitu za skvělou cenu.

Vybrali jste si značku, ale nevíte si rady s velikostí hrotů?

Každý typ hrotu je použitelný pro jiný druh malby. Úzké hroty pro detailní práci a širší pro vybarvování nebo větší plochy. Ukažme si to na příkladu akrylových fix Artmagico. Artmagico nabízí 3 šířky hrotů akrylových popisovačů. Hrot s velikostí 0,7 mm, 1 mm a 2 mm.

Na co se hodí ty nejužší? Nejmenší hrot o velikosti 0,7 mm využijete pro detailní práci. Vedení linky je naprosto přesné, proto je použitelné i jako kaligrafické pero pro umělce nebo krasopisce. Nevýhodou tohoto pera je, že na hrubém povrchu může při vybarvování odstřikovat barvu. Není také vhodnou volbou pro menší děti. Nicméně pro dospěláka, zkušenějšího malíře nebo umělce, který chce tenkou linku, jsou to pera k nezaplacení. Artmagico nabízí celé sady luxusních per s 12, 24 a dokonce 42 barvami.

Artmagico ptacek_small

Širší hroty o velikosti 2-3 mm a více jsou ideální pro malování větších ploch. Práci s těmito pery zvládne velmi snadno i menší dítě. Nevýhodou je širší vedení linky, a to, že nejsou vhodné pro detailní práci. Výborně se však hodí pro blending - míchání barev. Zároveň je skvěle využijete například při malování na oblečení a další větší plochy.

Artmagico tricko

Zlatá střední cesta, která pokrývá všechny nevýhody zmíněných dvou per, jsou akrylové fixy o tloušťce 1 mm. Tato pera zvládají skvěle vymalovat větší plochy, mají jemnější linku a zvládnete s nimi namalovat i detaily. Zároveň mají, stejně jako 2 mm pera, hrot z vláken, díky kterému neodstřikují barvu na nerovných površích.

artmagico hrnecek_small

Doufáme, že Vám článek alespoň trochu pomohl zorientovat se v typech akrylových fix, které jsou dostupné a přejeme Vám, ať si s nimi užijete spoustu zábavy.