Jak vytvořit dvoubarevnou pečeť

Dlouho jste si lámali hlavu nad tím, jak vytvořit dvoubarevnou pečeť? Existuje hned několik možností, jak si krásnou dvou či vícebarevnou pečeť vytvořit. První možností je - odlít si pečeť z jedné barvy vosku a po zaschnutí jemnými nůžtičkami zvolený design ostříhat. To ale není moc elegantní řešení, co říkáte? Vyzkoušejte s námi náš jednoduchý a elegantní návod, po kterém bude pečeť naprosto dokonalá.

22

Co budeme potřebovat na výrobu dvoubarevné pečeti

    • Pečetidlo se zvoleným motivem, pro začátek vybírejte motivy výraznější, až se Vám vše dostane více do ruky přejděte na jemnější
    • 2 či více druhů vosků, doporučujeme vosky Artmagico (je kvalitní a cenově dostupný)
    • Stojánek a lžičku na odlévání
    • Svíčku
    • Nůž nebo železnou špachtli
    • Horkou vodu (pozor na opaření)

Jak vytvořit dvoubarevnou pečeť

Obrázkový návod jak pečetit

Jak pečetitV prvním kroku si roztavíme vosk - není potřeba moc, postačí 2-3 peletky, jelikož samotný design je malinký. V mezičase, než se vosk roztaví, vložte nůž do horké vody - čím teplejší tím lepší. A můžete sem na chvíli dát i ponořit spodní část pečetidla, tedy razidlo. Bude se Vám pak pracovat lépe.

Jak vytvořit kulatou pečeť

Roztavený vosk nalijeme přímo na hlavu pečetidla - tedy na zvolený motiv a nožem vosk očistíme tak, aby zůstal pouze v části s naším motivem a zbytek pečetidla byl zcela čistý. Proč musí být nůž a pečetidlo nahřáté? Protože vosk při kontaktu se studeným kovem rychle tuhne. Horké nástroje nám zabezpečí, že vosk bude přesně tam, kde chceme a zbytek pečetidla s ním krásně očistíme předtím než nám vosk zcela ztuhne.

Návod jak pečetit

V této fázi pracujte rychle, protože čím rychleji odstraníte přebytečný vosk z pečetidla, tím to bude snazší.

pečetění

Vosk zůstává pouze na motivu medvídka, zbytek pečetidla je čistý.

Pečetě

Nyní přichází druhá fáze tavení. Vyberte vosk, který bude s prvním hezky kontrastní a roztavte jej v množství v jakém jste zvyklí. Aby byla pečeť hezky kulatá nalévejte vosk z vyšší výšky, tím můžete hezky korigovat tvar výsledné pečetě.

Odlévání vosku

Pomalejším naléváním nic nezkazíte, ba naopak bude výsledek o to lepší.

20

Pečetidlo vložte do středu vosku a vyčkejte dokud vosk zcela neztuhne. Nedotýkejte se vosku, ať na něm nemáte otisky prstů a celá práce nepřijde nazmar.

21

A máme hotovo. Stejným způsobem můžete zkoušet i motivy jemnější.

Hezkou zábavu přeje tým Malovaného kamínku

P.s. Tento návod je určený pro všechny a věříme, že udělá všem radost. Nicméně šíření článku, jakýchkoliv jeho částí a jeho přijímání za vlastní je bez předchozího souhlasu zakázáno.