Seriál akrylové barvy : 10. díl - Technika litý akryl - pouring

Náš poslední díl je zaměřen na litý akryl, který je poslední dobou hodně populární. 

Litý akryl je abstraktní technika a víc než malba je to pozorování a fascinace barvou a vzniklými efekty. Jedná se o techniku, kterou si může zkusit opravdu každý, je rychlá a nepotřebujete k tomu žádné malířské nadání. Je dobré mít cit pro barvy a kreativní duše mohou rozvinout techniku k dokonalosti - tvorbě květů, mořské hladiny či kombinací litého akrylu se šablonami a malbou nebo roztočením plátna a využitím fyziky. 

21

My si ukážeme základní postup. K této technice jsou potřeba akrylové barvy, pouring medium, kelímky na barvu a k nim míchátka, vodu, podklad - ideálně plátno, kovové či plastové připínáčky. Nezapomeňte ochránit svůj oděv, pracovní plochu a vzít si ochranné rukavice. Akrylové barva je po zaschnutí voděodolná, tak se musí dávat pozor na ušpinění okolí. Připravte si také místo, kde může hotové dílo bez problému schnout. Doba schnutí je několik hodin. 

23_1

Nejprve si připravíme podklad - plátno, kde si ze spodní strany dáme připínáky, aby se barva při schnutí nepřilepila k podložce a lépe se s tím pak manipuluje. Plátno si můžete nechat bílé či ho natřít podkladovou barvou, která se bude objevovat v litém akrylu. Následně si namícháme barvy. Do čistých kelímků si dáme 1 díl barvy a 1-3 díly pouring média (dle hustoty akrylové barvy), vše zamícháme pomocí míchátek. Konzistence barvy je na celém litém akrylu nejdůležitější, barva by neměla téci jako voda, ale neměla by být příliš hustá. Ideální konzistence zůstává lehce “rozlitá” a neměla by “utíkat” z plátna.

Barvu přeneseme postupně na plátno, buď barvy opatrně slijeme do jednoho kelímku a opatrně nalijeme na plátno z malé výšky, nebo postupně barvy střídavě lijeme na plátno. Plátno také můžeme přiložit na kelímek s barvou a rychlým pohybem otočit, a pak nadzvednout kelímek a nechat barvu vytéci. Následně pomocí rukou postupně otáčíme plátnem a necháme akryl rozlít do všech stran, případně do barvy foukáme fénem se studeným vzduchem, brčkem či jen ústy. Vše vytváří jiný efekt. Obrazec je možné tvarovat i prsty. 

20

Možná jste si všimli u litého akrylu různých ok, ty vytváří silikonový olej, který po zahřátí tyto neobvyklé obrazce vytváří. K zahřátí se používá fén či horkovzdušná hobby pistole. 

Postup je stejný: připravíme si podklad, připravíme si stejným postupem barvy, jen do každé kápneme cca 3 kapky silikonového oleje. Po nalití barvy na plátno ji lehce zahřejeme horkým vzduchem a postupně rozlijeme barvu po plátně. Následně opět zahřejeme horkým vzduchem. Oka by měla postupně vyskakovat a dělat krásné obrazce. 

22

Nevýhodou litého akrylu je větší spotřeba barvy a relativní nepořádek. Nenechte se ale odradit, chce to jen systém, odhodlání, chuť tvořit a zkusit něco nového :) 

Akrylová barva je trochu jako chobotnice, je přizpůsobivá, rychlá, krásně barevná, tvárná a dobře drží. Už chápete, proč akryl tolik milujeme?

Děkujeme Vám za pozornost, snad se Vám náš seriál líbilKaždopádně se s Vámi neloučíme, sledujte nás dál a už brzy Vám ukážeme například alkoholové inkousty či akvarel :) 

Video k tomuto dílu najdete zde:

 

Tým Malovaného kamínku