Akvarel pro začátečníky

Začínáme s akvarelem - tipy a triky aneb akvarel pro začátečníky.

20

Zdravíme milovnice tvoření a zvláště akvarelu!

Dnes se podíváme na jednu z nejkrásnějších a nejoblíbenějších forem uměleckého vyjádření - akvarel. Pro mnoho umělců, kteří chtějí začít malovat akvarely, se může zdát tato technika náročná, ale s trochou cviku a trpělivosti můžete vytvořit skvělé umělecké dílo. Takže, zde jsou některé jednoduché tipy pro začátečníky, kteří chtějí prozkoumat své umělecké schopnosti s akvarelovými barvami.

Tip č. 1 - Začněte s jednoduchými motivy

Akvarel může být velmi náročný, pokud se s ním nikdy předtím nesetkali. Proto byste měli začít s jednoduchými motivy, jako jsou květiny, zátiší nebo snadné tvary. Tyto motivy vám umožní lépe pochopit techniku malby a naučit se, jak řídit barvy na papíře.

Tip č. 2 - Používejte kvalitní barvy a papír

Kvalitní barvy a akvarelový papír s vyšší gramáži jsou základním předpokladem pro dobré výsledky. Použití nekvalitního papíru a barev může vést k neuspokojivým výsledkům a frustraci. Proto investujte do kvalitních akvarelových barev a papíru hned ze začátku.

Tip č. 3 - Používejte různorodé štětce a pomůcky 

Různé štětce a pomůcky, jako maskovací gel umožňují různé efekty a textury. Proto byste měli experimentovat s různými typy štětců, jako jsou ploché, kulaté a kulaté s plochým vrcholem. Tímto způsobem můžete vytvářet různé efekty a textury, které přidají vašemu uměleckému dílu hloubku a zájem.

Tip č. 4 - Naučte se ředit barvu vodou

Voda je klíčovým prvkem v akvarelové malbě. Proto je důležité se naučit, jak ředit barvu vodou na papíře. Když malujete s akvarelovými barvami, měli byste začít s vlhkým papírem, abyste umožnili barvám volně se rozprostřít po papíře. Následně můžete přidávat další vrstvy barev nebo vody, abyste dosáhli požadovaného efektu.

19

Akvarel je malířská technika, která využívá vody jako prostředku k rozpuštění pigmentů. Existuje několik různých technik, jak s akvarelem pracovat, ale následující tři jsou základní:  "wet to wet", "wet to dry" a "dry to dry".

"Wet to wet" technika se používá k vytvoření rozmazaných a nejasných efektů. Tato technika spočívá v nanášení barev na mokrý papír, který umožňuje barvám se volně rozprostřít a míchat se s vodou. Tímto způsobem můžete vytvořit plynulé přechody barev a zajímavé efekty. Výsledkem jsou měkké, rozostřené až rozmazané efekty, které jsou velmi charakteristické pro akvarel. Tato technika se nejčastěji používá pro pozadí a oblasti, kde chcete dosáhnout určitého stupně nejistoty a nepravidelnosti. Pokud chcete dosáhnout světlejších odstínů, můžete použít vlhký štětec, abyste odstranili některé z přebytečných barev. 

18
 

"Wet to dry" technika se používá k vytvoření ostrých a detailních linií. Tato technika spočívá v nanášení barev na suchý papír, který brání barvám v rozprostření a umožňuje vám vytvořit ostré hrany a detaily. Tuto techniku lze použít pro vytvoření výraznějších obrysů a pro zvýraznění detailů. Pokud chcete dosáhnout plynulých přechodů, můžete vlhkým štětcem rozmazat hrany barev.

21

"Dry to dry" technika zahrnuje použití akvarelových barev na suchý papír. Barvy se nanášejí na papír tak, aby zůstaly odděleny a nesmísily se s jinými barvami. Tato technika je vhodná pro tvorbu textur a vrstvení, protože barvy zůstávají oddělené a vytváří více kontrastů. Tato technika se nejčastěji používá pro tvorbu výrazných detailů a textur, kde chcete dosáhnout maximální kontroly nad barvami.

17

Všechny tři techniky mohou být kombinovány a použity v jednom uměleckém díle. Výsledek závisí na vašich preferencích a cílech, kterých chcete dosáhnout. Experimentujte s těmito technikami a najděte si tu, která vám nejvíce vyhovuje.

Každá z těchto technik má své výhody a nevýhody a umožňuje vytvářet různé efekty. Experimentování s těmito technikami vám pomůže objevit svůj vlastní styl a techniku v malování akvarelu.

Přejeme Vám hodně úspěchů v objevování krásy akvarelu.

Váš Malovaný kamínek