Jak namíchat khaki barvu

Khaki barva je druh zelené barvy, která je populární hlavně na vojenský oděv a různé přírodní maskovací textilie, protože má hodně přírodní a nenápadný odstín, jenž má své místo i v malování, zejména pak přírodních motivů a krajinek. Jak ale khaki barvu získat? 


Khaki barva míchaná

Je možné ji namíchat z primárních barev, kterými jsou žlutá, modrá a červená. Základ tvoří žlutá a modrá, čím je větší podíl žluté, tím světlejší zelenou barvu získáme a naopak, čím více dáte modré, tím získáte tmavší zelenou. Naposledy použijeme červenou barvu, třetí primární barvu, kterou přidáváme velmi opatrně. Jejím přimícháním do zelené získáme olivové až khaki odstíny barev.  

Jaké odstíny barev budete potřebovat?

Žlutá - mid yellow

Modrá - ultramarine blue

Červená - crimson red

Odstíny khaki barvy budeme míchat z akrylových barev české značky Artmagico. Pokud použijete jinou značku, můžete mít výsledná barva trochu odlišné odstíny. 

Jak namíchat khaki barvu krok po kroku

Připravíme si základní nebo-li primární barvy - žlutou, modrou a červenou. Z těchto tří odstínů je možné namíchat většinu barev. 

primární barvy

Nejprve smícháme žlutou a modrou barvu, získáme zelenou barvu. 

 základ khaki barvy

Následně přidáme velmi malé množství červené, která nám barvu zmatní a promění na khaki odstín. Červené musí být opravdu málo, pokud ji přidáte hodně, bude výsledná barva hnědá. 

 míchání khaki barvy z primárních barev

Velmi záleží na podílu jednotlivých barev, dle toho vznikají různé odstíny khaki barvy. 

Jak namíchat khaki

Míchání barev chce trénink, je to takové hraní si s barvami a cvikem člověk získá ty nej odstíny pro svoje obrazy. Pokud byste potřebovali světlejší odstín khaki barvy, je možné přimíchat bílou barvu, případně použít jiný odstín základních barev. Více o míchání barev najdete v našem seriálu o akrylových barvách.

Váš tým Malovaného kamínku