Jak namíchat pastelové odstíny barev

Pastelové odstíny barev jsou často spojovány s jemnými, klidnými a harmonickými tóny, které dodávají do prostoru nebo obrazu mírnost a eleganci. Pastelové odstíny si získaly své pevné místo v srdcích milovníků designu, umění a módy po celém světě. Tyto jemné, ale přitom výrazné barvy přinášejí do každodenního života pocit klidu a svěžesti. Jejich použití může mít výtvarný i psychologický význam. 

pastelové barvy 1

Pastelové odstíny nacházejí své uplatnění v mnoha oblastech - od interiérového designu přes umění až po módu. Jsou dokonalé pro vytvoření uklidňujícího a přívětivého prostředí v domácnostech, ale i jako základní tóny pro vizuální identitu značek, které chtějí působit jemně a moderně.

V tomto článku se podíváme na to, jak lze míchat pastelové odstíny a proč jsou tak oblíbené.

Proč zvolit pastelové odstíny

Pastelové barvy jsou všestranně použitelné a snadno se kombinují jak mezi sebou, tak s dalšími barvami. Tyto barvy přinášejí do prostoru klid a pohodu, což je ideální pro vytváření relaxační atmosféry. Pastelové odstíny jsou přirozeně esteticky příjemné, což z nich činí oblíbenou volbu pro designéry a umělce. Skvěle se hodí do různých stylů a prostředí, od minimalistických až po bohatě zdobené.

pastelové barvy 3

Jak míchat pastelové odstíny

Míchání pastelových odstínů je umění, které vyžaduje pečlivý přístup a cit pro detail. Základem je vždy pochopení, že pastelové barvy jsou vytvářeny přidáváním bílé do čistých barev, čímž se dosahuje jejich charakteristické jemnosti a světlosti. Pro začátek doporučujeme experimentovat s malým množstvím bílé a postupně přidávat více, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu.

  1. Výběr správných barev: Začněte s výběrem základních barev, které budete míchat. Pastelové odstíny se vytvářejí smícháním základních barev s bílou, aby se dosáhlo odstínu s nižší sytostí.

  2. Pomalé přidávání: Postupně přidávejte bílou barvu do vaší základní barvy, abyste dosáhli požadované pastelové sytosti. Mějte na paměti, že pastelové odstíny jsou obvykle tlumenější a méně syté než čisté barvy. Pokud si přejete spíše světlejší odstín pastelové barvy, můžete postup obrátit a do bílé barvy přidat základní barvu, jejiž množství se dá lépe regulovat. 

  3. Experimentujte: Nebojte se zkoušet různé poměry barev a různé odstíny bílé či šedé. Experimentování vám pomůže najít ty správné kombinace pro vaše konkrétní potřeby.

  4. Jemné vrstvení: Pokud malujete, zkuste vrstvit pastelové odstíny jemně a postupně. Tímto způsobem můžete dosáhnout subtilních přechodů mezi odstíny a vytvořit tak bohatší a dynamičtější obraze.

pastelové barvy 4

Proč jsou pastelové odstíny dobré

  1. Přinášejí klid a harmonii: Pastelové odstíny mají tendenci působit uklidňujícím dojmem a mohou přinést do prostoru pocit míru a harmonie. Jsou proto často používány v interiérovém designu a dekoraci.

  2. Vizuální lehkost: Díky své jemné a tlumené povaze mohou pastelové odstíny vizuálně zjemnit prostor a dodat mu lehkost. To je užitečné zejména v menších prostorách, kde by příliš syté barvy mohly působit dusivě.

  3. Flexibilita v kombinaci: Pastelové odstíny jsou vzájemně dobře kombinovatelné a často vytvářejí poutavé kontrasty. Můžete je snadno doplnit o další pastelové odstíny nebo je použít jako pozadí pro výraznější akcenty.

  4. Výtvarný výraz: V uměleckém kontextu mohou pastelové odstíny přinést do díla jemnost a subtilitu. Jsou oblíbené mezi malíři, designéry a ilustrátory pro svou schopnost vytvářet emocionálně působivé a esteticky příjemné kompozice.

pastelové barvy 2

Závěrem lze říci, že pastelové odstíny nejenže nabízejí širokou paletu možností pro výtvarníky a designéry, ale také přinášejí do prostoru pocit klidu, harmonie a elegance. Jejich míchání a používání je kreativní proces plný možností a inspirace. Tak proč nezkusit přidat trochu pastelových tónů do vašeho života a podívat se, kam vás to může vést?

Video k míchání pastelových odstínů najdete zde, k míchání barev jsme použili akrylové barvy značky Artmagico:

Míchání barev je hlavně o cviku a dobrém pozorovacím talentu, více o míchání barev najdete v našem seriálu o akrylových barvách.

Váš tým Malovaného kamínku