Jak vyrobit modelovací či strukturovací pastu

Pokud jste nadšeným umělcem nebo se věnujete kreativním projektům, možná jste již narazili na vysoké ceny uměleckých potřeb v obchodech. Výroba vlastních texturovacích past doma je nejen cenově výhodnější, ale také vám umožní přizpůsobit si pasty přesně podle vašich potřeb.

pasta struktura

Zde je podrobný průvodce výrobou různých typů strukturovacích a modelovacích past:

1. Pasta na bázi sádry a lepidla

Tato metoda kombinuje sádru s PVA lepidlem v rovných dílech, což vytváří pevnou a odolnou pastu. Je ideální pro vytváření trvalých 3D efektů, které neztrácejí svůj objem ani barvu po zaschnutí.

Složení:

  • rovné části sádry a PVA lepidla

Postup:

  • Smíchejte sádru s lepidlem do hladké směsi. Tato kombinace vytváří pevnou a odolnou strukturu, která nepraská a nezmenšuje se při schnutí. Díky tomu je ideální pro vytváření reliéfních efektů na plátnech nebo jiných površích.

2. Suchá stěrková hmota a akrylová barva

Přidání akrylové barvy do suché stěrkové hmoty umožňuje umělcům vytvořit pastu, kterou lze snadno aplikovat a která nabízí širokou škálu barevných možností. Tato metoda je vhodná pro umělce, kteří hledají snadný způsob, jak přidat texturu a barvu do svých děl.

Složení:

  • suchá stěrková hmota
  • malé množství akrylové barvy pro zbarvení

Postup:

  • Do suché stěrkové hmoty přidejte akrylovou barvu a promíchejte do požadované konzistence. Tento materiál je vynikající pro vytváření textur, které po zaschnutí mohou být přemalovány dalšími vrstvami barvy.

3. Soda bikarbona jako texturovací pasta

Smícháním sody bikarbony, bílého lepidla a bílé akrylové barvy vytvoříte hladkou a snadno aplikovatelnou pastu, která je ideální pro vytváření jemných textur.

Složení:

  • 6 dílů sody bikarbony
  • 2 díly bílého lepidla
  • 3 díly bílé akrylové barvy

Postup:

  • Všechny složky smíchejte do hladka. Tato směs je ideální pro vytváření jemných až středně hrubých textur. Díky přidání akrylové barvy můžete pastu ihned použít v požadovaném odstínu, což šetří čas.

4. Hrubá a hladká texturovací pasta

Velmi oblíbený návod na texturovací pastu u umělců pro různé úrovně efektu nabízí následující návod. První je pro hrubou texturu a druhý pro hladší efekty. Hrubá pasta využívá připravenou stěrkovou hmotu pro opravu štuků a PVA lepidlo, zatímco hladká pasta kombinuje gesso, bílé lepidlo a sádru. Tyto recepty umožňují umělcům vybrat si texturu, která nejlépe vyhovuje jejich projektu

Hrubá texturovací pasta:

  • Smíchejte 3 díly stěrkové hmoty pro opravu stuků s 1 dílem PVA lepidla

Hladká texturovací pasta:

  • ½ šálku gessa, ¼ šálku bílého lepidla, 1 šálek sádry

Postup:

  • Pro hrubou texturu smíchejte stěrkovou hmotu s lepidlem. Pro hladší efekt začněte s gesso, přidejte lepidlo a postupně zapracujte sádru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

5. Spárovací pasta jako základ texturovací pasty

Použijte spárovací pastu jako základ a přidejte kapku akrylového média pro lepší roztíratelnost. Barvu můžete přidat pomocí akrylové barvy, alkoholového inkoustu nebo přebarvovacích inkoustů v závislosti na vašich preferencích. Tato metoda je zvláště cenově výhodná a přizpůsobitelná.

Složení:

  • spárovací pasta
  • kapka akrylového média pro lepší roztíratelnost
  • barvu můžete přidat pomocí akrylové barvy, alkoholového inkoustu, nebo přebarvovacích inkoustů

Postup:

  • Smíchejte spárovací pastu s akrylovým médiem a přidávejte barvivo, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu. Tato metoda je flexibilní a umožňuje vytváření past v různých barvVytváření vlastních texturovacích past doma nabízí umělcům jedinečnou možnost experimentovat s různými efekty a přizpůsobit si materiály podle svých potřeb. Zde je detailnější popis pěti metod, jak si můžete vyrobit tyto pasty:

Každý z těchto receptů lze upravit poměrem ingrediencí, aby bylo dosaženo požadované tloušťky, textury a doby schnutí. Doporučuje se experimentovat s malými dávkami, abyste našli nejlepší směs pro váš projekt. Kromě toho je možné přímo integrovat do pasty např. akrylové barvy nebo jimi přemalovat vysušenou texturu pro prozkoumání různých uměleckých efektů.

pasta modeling struktura

Vytváření vlastních texturovacích past nejen ušetří peníze, ale také umožní přizpůsobení, které nemusí být vždy dosažitelné s produkty zakoupenými v obchodě. Ať už pracujete na malbě, projektu smíšených médií nebo jakémkoliv jiném uměleckém podniku, tyto domácí pasty nabízejí nekonečné možnosti pro kreativitu.

Náš tip: pokud se Vám nechce pastu vyrábět, samozřejmě existuje spousta značek, které pasty vyrábí v nejrůznějších variantách. Více informací najdete zde na našem blogu

Ať se vám pasta podaří

Váš tým Malovaného kamínku