Jaké máme typy barev

Barev (myšleno ve smyslu výtvarné pomůcky) máme hodně typů. My si zde trochu přiblížíme vlastnosti některých typů barev, jak a na co se s nimi maluje a přidáme naše malé tipy. 

Barvy se používají zejména na malbu, což je technika nanášení barev na plochu, nejčastěji se používá štětec, ale i jiné pomůcky vč. rukou. Každá barva je složena z pigmentu (chemický vzorec) a z pojidla, což dává každému druhu barvy právě její specifické vlastnosti. 

Mezi nejpopulárnější patří asi tyto barvy: akryl, akvarel, kvaš, tempera, olejová barva, alkoholové inkousty nebo např. olejový či suchý pastel (který je na pomezí kresby a malby). Lidé používají k malbě ale například i kávu, vosk, ale i pastelky či fixy (které jsou pomůcky běžné spíše na klasickou kresbu, přesto je možné s nimi malovat). V našem článku se budeme soustředit na ty nejčastější klasické barvy - akryl, akvarel, temperu, kvaš a olejovou barvu, na závěr si povíme i pár slov k suchému pastelu

Akrylová barva 

Akrylové barvy mají své jedinečné vlastnosti: rychle schnou, mají velmi dobrou krycí schopnost, mají kvalitní pigmenty, vyrábí se v široké škále barev, jsou bez zápachu a ředitelné obyčejnou vodou. Barvy jsou po zaschnutí voděodolné a stálobarevné. Navíc jsou širokospektré a jde s nimi malovat na většinu materiálů: papír, plátno, sklo, porcelán, keramika, plast, látka, kůže, koženka, kámen či na kov. Akrylové barvy se nejčastěji koupí v kovových nebo plastových tubách. Mají různou strukturu a hustotu, můžete se setkat s hustou konzistencí, pastově krémovou až po tekutou variantu. Velkou hustotu barvy jde rozředit právě vodou nebo pouring medii, která na rozdíl od vody, ponechají stejnou pigmentaci barvy. Akrylové barvy jsou velmi tvárné, jde si s nimi skvěle “hrát” a používat je v různých malířských technikách. Maluje se s nimi nejčastěji štětci, jde použít třeba i houbičky, papír, alobal aj. Musí se ale vždy myslet na to, že jsou rychle schnoucí a po zaschnutí voděodolné, takže je dobré si při práci s nimi chránit oblečení, štětce (stále je vymývat vodou nebo je mít po dobu malby ve vodě) a mít podložku na ochranu stolu. Akrylové barvy mají po zaschnutí tendenci lehce ztmavnout, můžete se setkat s barvami, které jsou po zaschnutí leklé ale i matné. Malbu akrylem si zamilujete, jakmile si zvyknete na vlastnosti akrylové barvy a bude pro Vás nepostradatelným společníkem pro volné chvíle.

Tip: Akrylovým barvám jsme věnovali celý seriál, takže pokud Vás tyto barvy zaujaly, určitě se na seriál podívejte. Najdete ho na našem blogu a má 10 dílů. 

akryl

Akvarelová barva

Akvarelová barva je ředitelná vodou. Voda tvoří nejdůležitější součást malby, bez vody jsou barvy de facto nepoužitelné (nevytvoří požadované a typické efekty akvarelové barvy). Jsou nejčastěji vyráběny v tzv. pánvičkách (suché nešpiní) či v kovových tubách. Je také možné zakoupit akvarelové pastelky, kterou jsou vodou rozmyvatelné. Barvy jsou dle množství přidané vody průhledné, v nejhustší formě nejsou ale zcela krycí. Barvy jsou po zaschnutí nesmyvatelné. Doba schnutí obrázku závisí na množství vody, která je součástí malby, maluje se nejčastěji na papír s vyšší gramáží (od 200g/m2). Barvy jsou bez zápachové. Akvarel je velmi oblíbená technika a učí se s ním už malé děti. Často se těmto barvám říká českým názvem “vodovky”. K akvarelu je vhodné používat štětce, které drží špičku a zároveň umí nasát hodně vody. Existují také speciální vodové štětce, které mají zásobník na vodu a během malby si můžete korigovat její množství přitékající do štětin štětce. Akvarelová malba je skvělá zejména pro ilustrace, často se používá v kombinaci s linerem. Je velmi populární také na malování krajinek. S akvarelem je možné malovat na suchý papír, kdy přidáním vody měníte hustotu a pigmentaci barvy, nebo je možné malovat do mokrého podkladu, kde se barvy samy rozpustí a prolnou do jiných barev, které použijete, vznikají tak krásné barevné efekty. Po zaschnutí je možné vrstvení barev přes sebe, barvy ale nejsou zcela krycí. Často se k malbě používají také tzv. kreslící gumy, které zakryjí místo, která má zůstat bílé či světlejší a tím ho chrání od barvy. Po dokončení obrázku a zaschnutí barev, se pak guma z obrázku vydroluje. Pokud si totiž místo, které má zůstat bílé zamalujete, tak už bohužel bílou akvarelovou barvou místo zpět zcela nezabělíte. Akvarel je krásná snová technika, kterou si určitě zamilujete. 

Tip: pokud máte akvarelové barvy v pánvičkách, postříkejte je před použitím rozprašovačem s vodou. Schnutí vody na papíře můžete uspíšit fénem. 

Akvarel

Tempera

Tempera je vodou ředitelná barva, která je rychleschnoucí. Po zaschnutí barvy je stále vodou rozmyvatelná, tzn. pokud obrázek znovu namočíte, oživíte ho a můžete pokračovat v malbě. Barvy se prodávají v kalíšcích, lahvích či v kovových tubách, ze kterých je možné přímo malovat. Hotové dílo není voděodolné a musí být uchováno v suchu. Barvy po zaschnutí lehce zesvětlají a bohužel nejsou světlostálé. Po zaschnutí je barva spíše matná a nemá tak jasné a syté odstíny, není 100%  krycí jako akrylová barva, ale je krycí. Barvy jsou bez zápachu. Maluje se nejčastěji na papír a na plátno. Temperová barva je oblíbená zejména pro dětskou tvorbu, díky tomu, že se dají barvy umýt. Děti se s temperou setkávají už ve škole a přirozeně se učí míchat odstíny barev. 

Tempera

Kvašová barva

Kvašová barva je barva mezi akvarelem a temperou. K jejímu ředění se používá také voda. Kvašovými barvami jde při dostatečném naředění vodou vytvářet podobné efekty jako s barvami akvarelovými. Kvašové barvy jsou ale hustší než akvarelové a mají krycí schopnosti, protože v jejich základu je namíchaná už běloba. Jde s nimi vytvářet husté neprůhledné povrchy.  Na rozdíl od akrylu, který je voděodolný, jsou po zaschnutí stále vodou roztíratelné, čímž umožňují míchání barev přímo na podkladu a vzniku plynulých přechodů v malbě. Kvašové barvy můžete zakoupit v pánvičkách, kovových tubách či v plastových tubách. Nejčastěji se maluje štětci. Kvaš po zaschnutí lehce zesvětlá a také zmatní. Lze s ním pracovat na papír, textil či na omítku. 

Olejová barva

Olejová barva je ředitelná speciálním olejem (např. lněným aj.) či terpentýnem (existuje i bezzápachový). Terpentýn se také používá na vymytí štětců po dokončení malby. Olejové barvy mají svoji specifickou “vůni”, ředící oleje i terpentýn mají také svůj jedinečný zápach. Dají se koupit nejčastěji v kovových tubách a mají tužší hladkou konzistenci. Postup malby olejovými barvami je od akrylu či akvarelu odlišný, což je dáno právě vlastnostmi těchto barev. Olejová barva oproti akrylu dlouho schne díky olejům, které jsou součástí barev. Každý odstín barvy schne navíc jinak dlouho, také záleží na vrstvě nanesené na plátně. Olejová barva se může použít přímo z tuby, může se ředit a smíchat s jinými médii, nanáší se na podklad štětci či špachtlí. Malovat se může ala prima nebo malovat po vrstvách, lazurami pak oživit atd. Malba olejem umožňuje dokončit malbu bez viditelných tahů štětcem a často se používá na hyperrealistickou malbu. Olejové barvy se nejčastěji používají na plátno, sololitové desky, dřevo, kov či speciální papír určený pro olejomalbu. Olejomalba je velmi krásné výtvarná technika, která vyžaduje hodně trpělivosti.

Tip: Podmalbu pro olejomalbu můžete udělat akrylovou barvou, kde nemusíte řešit pomalé schnutí, akrylová podmalba uschne v řádu minut. Akrylovou barvu není vhodné použít na olejovou barvu, lze jí použít pouze pod olejovou barvu jako podmalbu. 

olejomalba

Na pomezí kresby a malby stojí suchý pastel, ač to není barva v pravém slova smyslu, zmíníme se i o něm.

Suchý pastel 

Suchý pastel je výtvarná technika, která je na pomezí kresby a malby, lze jí docílit různých efektů. Prašný suchý pastel je vlastně druh křídy. Pastely se lehce nanáší na podklad, velmi dobře se roztírají a mísí. Typické je jejich vrstvení na sebe v tenkých vrstvách. Na pastel je vhodné mít speciální papír s hlubším vzorkem, který dokáže jemný pastelový prášek zachytit v několika vrstvách. Zajímavostí je, že se dost často využívá barevných papírů (šedých, hnědých, modrých, zelených, černých aj.) ve smyslu podmalby, která umí dotónovat atmosféru výsledného díla. Čistě bílý papír se pro pastel používá velmi zřídka. Pastely se vyrábí ve velmi široké paletě odstínů barev. Nanášejí se na papír, kde se přímo vzájemně míchají a různě promyšleně vrství, barvy se nemíchají na extra paletě. Při používání suchého pastelu se uvolňuje jemný prášek, který může ušpinit okolí i výtvarné dílo, pastelem se tedy pracuje vždy od shora dolů a zleva doprava (či naopak, pokud malujete levou rukou). Barvy pastelů se roztírají prsty či speciálními papírovými těrkami, aby vznikl sametový efekt, mohou také zůstat přiznané tahy. Na závěr je nutné obraz zafixovat fixativem či lakem na suché techniky a ideálně zarámovat za sklo, aby obraz vydržel co nejdéle.

Tip: Je vhodné suchý pastel kombinovat s pastelem ve dřevě, který není tak měkký a je vhodný na přesné detaily či podkreslení a spodní vrstvy malby.

Plno výtvarných a uměleckých zážitků přeje tým Malovaného kamínku