Návod: jak namalovat lidské oko

Lidské oko je lákavým objektem k malování. My Vám dnes ukážeme, jak na něj! 

Přinášíme Vám návod krok po kroku, jak si takové očko namalovat s akrylovými fixy. 

oko kolaz

Na oko není třeba velký kamínek, náš je velký cca 5 x 9 cm (oko má i tak nadživotní velikost), stačil by i menší. Oko jsme malovali akrylovými fixy s použitím štětce a vody a jednoho lineru na základní předkreslení.

Použili jsme konkrétně akrylové fixy zn. Artmagico - extra jemný hrot 0,7 mm a jeden štětec, vel. 2, stejné značky.

S fixy musíme pracovat v rychlejším tempu a využít okamžiku, kdy barva inkoustu ještě nezaschnula, abychom mohli barvy smíchat štětcem a docílit tak jemných přechodů. Je to jen o tréninku. 

Zde je náš foto návod krok po kroku:

Nejprve si uděláme linerem náčrtek oka včetně horního i dolního víčka. Oko jako takové je vidět jen z části, zakrývají ho právě víčka. Pokud máte v náčrtku chyby, nic si z toho nedělejte, akrylový inkoust nedostatky spolehlivě zakryje. 

oko 1

Následně si vymalujeme bělmo. Důležité je si uvědomit, že bělmo není čistě bílé, ale má v sobě trochu modré, zelené, černé a červené. Tyto barvy naneseme na bělmo. Nejvíce použijeme bílé barvy, ostatní barvy stačí jen jako tečky, které rychle štětcem, lehce namočeným ve vodě, spojíme s bílou.

oko 2

Tmavé barvy půjdou pod horní víčko, kde je stín. Následně vybarvíme panenku, opět za použití více barev - modré a zelené v základě. 

oko 3

A také spojíme vlhkým štětečkem.

oko 4a

Po zaschnutí dále naneseme trochu krémové a žluté a opět sjednotíme štětečkem.

oko 5

Nakonec uděláme černou barvou zorničku, po zaschnutí černé následně bílou barvou uděláme odlesky světla, ty dáme i do bělma. Pokud bychom malovali bělmo jen bílou, odlesky by nebyly vidět a oko by působilo ploše.  

oko 6

Následně vystínujeme kůži v okolí oka, opět kombinujeme několik barev v odstínech kůže, čím docílíme plasticity. 

oko 7

Tmavá místa jsou více "ve stínu", použijeme tedy tmavě hnědou, na světlá zase tělovou. Můžeme kombinovat cca 4-5 odstínů. Barvy lehce propojíme vlhkým štětcem.

oko 8

Do spodního víčka přidáme trochu červené.

oko 9

Můžeme použít bílou na přidání "světla" do lesklých míst v oblasti víček.

oko 10

Jako poslední uděláme rychlými tahy obočí a řasy. V obočí můžeme kombinovat barvy - tmavě hnědou, černou, případně bílé odlesky. 

oko 11

A v ten okamžik oko “ožije”...

oko 12

Hodně zábavy přejeme

Tým Malovaného kamínku