Návod: Jak si vyrobit domácí samolepky

Dnes Vám ukážeme jednoduchý návod na přípravu domácích samolepek, které ocení zejména děti, které si je mohou s Vaší malou pomocí vyrobit úplně sami a použít je třeba jako malé drobné dárečky pro své kamarády třeba jako vánoční dárky nebo si jimi ozdobit školní sešity. Samolepky vyrobené doma z jednoduchých materiálů nemusí mít stejnou kvalitu nebo trvanlivost jako ty zakoupené v obchodě, ale mohou být skvělým způsobem, jak vyjádřit kreativitu a ukázat vlastní design či hravost. Čas, jenž se stráví jejich výrobou, děti zabaví a všichni rodiče ocení, že děti nesedí u mobilního telefonu! 

pro uvodní stranku

Co budete potřebovat

lepící pásku - široká je lepší a vhodnější

pečící papír

lepidlo 

nůžky

obrázky - buď ručně malované či kreslené, nebo vytištěné z tiskárny

My si vybrali rozverné obličeje - smajlíky, které jsou jednoduché na výrobu. 

Postup krok za krokem

Nejprve si připravíme obrázky. Velikost obrázků by neměla být větší než je šířka Vaší samolepící pásky. Můžete si vybrat obrázky z internetu a vytisknout si je na tiskárně. 

Kdo je více kreativní, může si obrázky namalovat ať už fixy, pastelkami, vodovkami. Mohou se používat také barevné papíry, pak doporučujeme využití akrylových fix (my použili fixy české značky Artmagico SMART Basic Colours, dále akrylový blok stejné značky), které lepé kryjí všechny povrchy a mají krásné syté barvy. 

TIP: Je hezké, pokud mají samolepky pravidelné tvary. Můžete si pomoci kružítkem a nejprve udělat kolečka, do kterých lze pak malovat, zároveň tak ohlídáte velikost obrázku. 

kružítkem uděláme kruhy

žluté fixy na základ

priprava pro smajlíky

namalujeme

Poté se obrázky opatrně vystřihnou nůžkami. 

Na pečící papír se nalepí rovnoměrně lepící páska. To je asi nejtěžší část a bude asi potřeba asistence dospělých. Je důležité, aby byla hezky rovně, byla nepřetočená či nebyla zkrabacená. 

příprava pečícího papíru

Na lepící pásku se pak lepidlem přilepí připravené obrázky.

přilepíme

Předposlední krok je opět náročnější a bude vyžadovat pomoc starších dětí či dospělých. Na lepící pásku s obrázky se dá druhá vrstva lepící pásky, opět je důležité, aby byla rovná, nezkrabacená, aby samolepky hezky vypadaly a musí přesně kopírovat první vrstvu lepící pásky. 

výroba samolepky

Posledním krokem je pak vystřižení samolepek. 

veselé samolepky

Pečící papír jde ze samolepky lehce odstranit a samolepka se může nalepit na požadované místo. 

pečící papír se lehce sloupne

samolepky

Tipy

Recyklovaný materiál: Pokud nemáte bílý papír, můžete využít staré obálky, noviny nebo jiný recyklovaný papír.

Experimentování: Buďte kreativní a zkoumejte různé techniky. Můžete zkoušet kombinovat různé materiály a textury.

Video k s výrobou samolepek najdete zde:

 

 

Hezké tvoření přeje 

Váš tým Malovaného kamínku