Návod: jak namalovat krajinku

Líbí se Vám krajinomalba? Chtěli byste si namalovat obrázek s Vaším oblíbeným místem v přírodě, kam chodíte rozjímat a nabírat energii? Nejste si ale jisti, jak se taková krajina maluje? Pojďme se na to spolu podívat. 

Vybrali jsme si na tvoření dřevěný výřez ve tvaru motýla, který evokuje léto a není velký jako plátno a zároveň ani malý jako kamínek. Zajímavý tvar motýlka dodá celkovému obrázku hravý nádech, a o to nám při naší první krajince půjde, aby nás bavila a potěšila. 

Krajinka na výřezu

Co budete potřebovat: 

dřevěný výřez ve tvaru motýla (či jiný tvar)

akrylové barvy (my jsme si na malovaní zvolili barvy českého výrobce Artmagico)

štětce - sadu detailních štětců a sadu štětců 

kelímek na vodu s vodou

paletu (zde je malá rada k akrylovým barvám)

kuchyňskou utěrku na otření vody ze štětců

Jak namalovat krajinu si ukážeme a povíme krok po kroku: 

Než začneme malovat vybraný obrázek, vždy si nejprve rozvrhneme celkovou kompozici obrázku. Určíme si, kde se nachází horizont (místo, kde se nebe "dotýká" země, např. hory jsou nad horizontem) a zhruba si ho naznačíme na náš podklad, který jsme si vybrali k malování. Na obrázku jsou malé rysky po stranách, které můžete udělat tužkou, linerem či samotnou barvou (to volíme většinou okrovou barvu).

Namalujme si spolu krajinu

Následně začneme malovat obrázek odshora a od nejvzdálenějších částí směrem dopředu. Čím víc se budeme blížit do přední a nám "nejbližší" části, tím detailnější by měla malba být. Dřevěný výřez, který jsme si k malování vybrali, má super vlastnost, že při použití vody umí barvy krásně propojit. Je skvělé toho využít při malování nebe, kdy používáme asi tři druhy modré. Barvy se nám krásně prolnou do sebe a vytvoří neviditelné přechody. 

učíme se krajinomalbu

Zvýrazníme si horizont, krajina je lehce zvlněná, zelená představuje lesní porost, tmavě modrá u kořenů je kombinovaná s tmavě hnědou. Vršky stromů jsou zvýrazněny světle žlutou barvou. 

jak se maluje krajina akrylovými barvami

Žlutá část přestavuje louku v dálce, není třeba, aby byla detailní. Nemůže to ale být jednolitá barva. Použijeme tedy několik barev - okrovou, žlutou a světle žlutou, sem tam zelenou či hnědou. Část nejblíže lesu je nejsvětlejší (aby nám barva vynikla, necháme zaschnout vrstvu a vrátíme se k tomu až ke konci obrázku). 

malba krajiny

Přední část (tu nejblíže k nám) uděláme tmavě hnědou, abychom docílili hloubky a správnému dojmu z celého obrázku, slouží nám také jako podmalba a tónové doladění. Lehce také naznačíme stromy v dálce. Nepoužíváme, pokud je to možné, černou barvu, která se v přírodě přirozeně moc nevyskytuje. Hravě jí nahradí tmavě modrá, tmavě zelená či tmavě hnědá. Můžeme tyto barvy také smíchat, abychom získali hodně tmavou přírodní barvu, která se hodí do stínů. Nebojte se ale tmavě modrých odstínů v přírodě. 

učíme se malovat krajinu

Pomalu můžeme začít s detaily, naznačíme v dálce hory, které čím jsou dále, tím mají světlejší modrou či fialkovou barvu. Zkusíme také bílou a šedou barvou mraky na obloze. Barvy můžete různě vrstvit. Vznikne tak efekt reality. V přírodě není nic pravidelné, proto můžete použít svoji fantazii a mít volnou ruku. Často také musíme řešit otázku světelného zdroje, tj. odkud na místo dopadá sluneční svit. Dle toho se pak celý obrázek stínuje, vznikají stíny a naopak zesvětlují se místa, kam světelný zdroj dopadá. Na našem obrázku to není tolik znát, ale většinou musíme na toto také myslet. 

krajinomalba

krajinomalba barvami

 

malujeme přírodu akrylem

Nyní můžeme zkusit zaplnit přední část obrázku. Začneme opět tou vzdálenější částí. Uděláme traviny a květiny v dálce. Vždy kombinujte několik barev - dvě žluté barvy, okrovou, oranžovou, dvě zelené, hnědou, tmavě modrou, bílou. Barvy různě vzájemně míchejte, ať zjistíte, jaké umí vytvořit nové odstíny. Opět platí pravidlo, že věci v dálce jsou světlejší. Také travina v dálce je vizuálně kratší a tenčí než ta, co je blíže nám. Musíme využívat perspektivu, aby obrázek vypadal opravdově. 

učíme se malovat

akrylová krajinomalba

krajinka

Nyní se přesuneme na tu nejbližší část, která musí být nejvíce detailní a není už tolik pocitová jako ty vzdálenější části obrázku. Tráva je už delší, je zde větší kontrast barev a barvy jsou více ostřejší. 

krajinka na výřezu

malování akrylem

malujeme krajinu

krajinka krok po kroku

Doděláme pár posledních lístku květin a doladíme pár detailů a obrázek je hotový. Podobným stylem namalujete jakoukoliv krajinku, kterou si vyberete. Vždy je to jen o tréninku a času, který chcete a můžete obrázku věnovat. 

jak se maluje krajina akrylem

 

Video návod na krajinku najdete zde: 

Ať se Vaše vysněná krajinka podaří

přeje Váš tým Malovaného kamínku