Jak namíchat fialovou barvu

Fialová barva je magická, tajemná, romantická, je považována za symbol luxusu a krásy. Má také schopnost navodit klid a harmonii, což ji činí oblíbenou barvou při vytváření relaxačního prostředí.  

Jak se taková fialová barva míchá? Každý ví, že se namíchá z červené a modré. My se dnes podíváme na tuto tradiční kombinaci a jednu netradiční kombinaci, ze které vzniká jeden z nejkrásnějších fialových odstínů.

 fialová barva z Artmagico barev

Jaké odstíny barev budeme potřebovat?

Červenou - vermilion red

Modrou - ultramarine blue

Bílá - titanium white

Růžovou - magenta

Zelenou - viridian green

Fialové odstíny budeme míchat z barev české značky Artmagico, můžete zvolit i jiný odstín červené či modré, výsledná barva se bude ovšem lišit. Je možné, že ale získáte jiný odstín fialové, jenž Vám bude také vyhovovat. U druhé možnosti je nutné zůstat u námi zmíněných odstínů. 

Jak namíchat fialovou barvu krok po kroku

Jak už jsme na začátku zmínili, fialová barva se primárně míchá z modré a červené barvy. Modrá barva je pak dominantní.

začínáme míchat fialovou

Následně se přidá trochu červené barvy, poměr je cca 3:2 či 3:1, záleží, jaký odstín fialové si přejete.

příprava na fialovou barvu

Smícháním těchto barev vznikne poměrně tmavá fialová. Barvy se přidávají vždy v menším množství, přidat se může vždy. 

zesvětlujeme bílou

Abychom tmavě fialovou zesvětlili, přidáme k ní trochu bílé barvy. Pokud dáte více bílé, můžete mít krásný pastelový odstín fialové. 

fialová ze základních barevDruhou možností, jak získat fialovou barvu, je použít růžovou - odstínu magenta (krásná sytá růžová barva) a s ní smícháme malé množství zelené - odstínu viridian, což je taková tmavě tyrkysovo-zelená barva. Magenta je zde dominantní barvou, poměr barev je zhruba 3:1. 

začínáme míchat fialovou (2)

míchání fialové

Spojením těchto dvou barev vznikne překrásný odstín fialové. Pokud byste potřebovali světlejší odstín, můžete opět zesvětlit bílou barvou. 

fialová ze zelené a magenty

Jak se Vám fialová barva povedla? Míchání barev je o cviku a dobrém pozorovacím talentu, časem si míchání barev osvojíte a půjde to samo! Více o míchání barev najdete v našem seriálu o akrylových barvách.

Krásný den přeje tým Malovaného kamínku