Jak namíchat šedou barvu

Šedá, šeď, šedivka, 50 odstínů šedi….barva, která má plno podob a barva, kterou umí namíchat asi každý. Vezmete jen bílou a do ní kapku černé, zamícháte a je to. My si ale dnes ukážeme, jak je možné namíchat různé odstíny šedé, aby lépe zapadly do malovaného obrázku a byly příjemnější na oči. 

 Šedá barva

Jaké barvy budeme používat? 

Žlutá - mid yellow

Modrá - ultramarine blue

Červená - crimson red

Zelená - viridian green

Černá - black

Bílá - titanium white 

Šedé odstíny budeme míchat z akrylových barev české značky Artmagico, můžete samozřejmě použít jiné odstíny i jiné výrobce akrylových barev, jen výsledné namíchané odstíny se mohou trochu lišit.

Jak namíchat šedou barvu krok po kroku

Nejprve smícháme bílou barvu s velmi malým množství černé, čím více dáte černé barvy, tím bude odstín tmavší. Je lepší začít menším množstvím a postupně barvy přidávat. Smícháním těchto barev vznikne klasická šedá barva - dle množství černé může být celá škála odstínů od bílé po černou.  

Míchání klasické šedé

klasická šedá

Jak ale získat "jiné" odstíny šedé? Přidáním velmi malého množství jiné barvy zatónujete základní šedou buď do teplých či studených odstínů, které na obrázku vypadají více přirozeně. Zde je pár možností. 

 odstíny šedé

Přidejte do šedé, kterou jste namíchali z bílé a černé, malé množství zelené. Šedá získá chladný kamenný odstín. 

 míchání šedé se zelenou

šedá se zelenou

Můžete zkusit k šedé barvě přidat také barvu modrou a získáte studenější odstín šedé. 

 míchání šedé s modrou

šedá s modrou

Žlutá zase šedou šedou obarví lehce do světlé khaki přírodní šedé. 

 míchání šedé se žlutou

šedá se žlutou

Dále můžeme namíchat šedou pomocí primárních barev tj. červené, žluté a modré. Smícháním těchto odstínů (vždy velmi malé množství) nám vznikne tmavě hnědá barva, do které postupně přidáme bílou a opět velmi malé množství černé (v poměru k bílé 10:1), vše smícháme a máme teplejší odstín šedé barvy. 

 míchání šedé z primárních barev

primární barvy a šedá

šedá z primárních barev

Vždy záleží kolik každé barvy použijete, dle toho vznikají odstíny barev, lepší je vždy přidávat menší množství barvy a následně přidávat barvy a ladit odstíny. Míchání barev je hodně o cviku, časem si dokážete namíchat ty potřebné a nej odstíny pro Vaše krásná díla, více o míchání barev najdete v našem seriálu o akrylových barvách.

Váš tým Malovaného kamínku