Jak začít s malováním na kamínky

Vše, co potřebujete vědět, abyste mohli začít s malováním na kamínky, se dozvíte zde:

  • co budete potřebovat k malování na kameny
  • jak správně vybrat a připravit kamínek pro malování
  • jak malovat na kamínky krok za krokem
  • co na malování kamínků nepoužívat
  • co vše můžete udělat s pomalovaným kamínkem
  • kde získat kameny pro malování

40

Hlavní výhodou malování na kameny je možnost vytvářet krásná díla s použitím minima pomůcek, jelikož samotné plátno pro vytvoření Vašeho díla můžete doslova najít ve Vaší zahradě. Malování na kamínky je krásný způsob, jak vyjádřit svou kreativitu tím, že vytvoříte jedinečná výtvarná díla pro radost jak svoji, tak i okolí. A můžete tvořit a malovat společně s celou rodinou od babičky po vnoučata. Společné tvoření je radost a čas strávený se svými blízkými nejde nahradit ničím. Pokud tedy rádi malujete, malování milých kamínků je pro Vás a Vaši rodinu to pravé! Nebojte i muži tento koníček vyhledávají! 

K MALOVÁNÍ NA KAMENY BUDETE POTŘEBOVAT:

 10

JAK SPRÁVNĚ VYBRAT A PŘIPRAVIT KAMÍNEK PRO MALOVÁNÍ

Výběr kamínku vždy přizpůsobte výslednému obrázku nebo záměru malování.

Kritéria pro výběr kamenů pro malování jsou následující:

  • vhodný tvar - tvar kamenů závisí na vašem návrhu, ale je lepší vybrat správný tvar, který bude univerzální a můžete na ně nakreslit libovolný vzor. Pokud najdete kámen s bizarním tvarem, ihned ho neodhoďte. Možná později budete mít fantastický nápad, jak tento neobvyklý kámen pomalovat.
  • textura kamínku - hladké kameny jsou lepší pro malování. Pokud je struktura kamene příliš hrbolatá nebo naopak příliš hladká, komplikuje to proces malování a zkresluje samotný obraz.
  • pevnost kamene je důležitá vlastnost při výběru kamínku
  • barva kamene – námět na kamínek vybírejte dle charakteru a barvy kamínku, na světlém a tmavém podkladu vyniknou různé obrázky.

 

Proces malování na kameny začíná vždy přípravou samotného kamene.

Kámen je před použitím potřeba řádně očistit a odmastit: umýt v jarové vodě a třeba otřít technickým lihem a řádně vysušit.

 37

JAK MALOVAT NA KAMÍNKY KROK ZA KROKEM

Použití podkladu je volitelné. Záleží na tom, zda to povrch kamene nebo charakter obrázku vyžaduje. Pokud používáte kámen s hladkým a rovným povrchem, předběžný základní nátěr není nutný. Ale pokud narazíte na hrbolatý kámen, je lepší natřít celý povrch kamene vybranou akrylovou barvou.

Po vyschnutí podkladové barvy vytvořte náčrt kresby. Na začátek je lepší použít jednoduché tvary a obrysy buď tužkou, křídou v tužce na tmavší podklady nebo linery pro předkreslování. Při práci s malým kamenem nemusíte dělat kompletní náčrt, ale postačí obrysy.

Potom můžete začít „vybarvovat“ a je na Vás, jestli si vyberete tvořit s akrylovými fixy nebo akrylovými barvami či kombinaci obojího, podstatné je se řídit srdcem.

Avšak pro začátečníka doporučujeme začít akrylovými fixami. Máme pro Vás dokonce připravenou sadu, kde najdete vše potřebné pro to, abyste začali s malováním na kamínky.

6

Při malování obrázků, v závislosti na barevné paletě obrázku, postupně překrývejte všechny drobné detaily odpovídající barvou.

Další způsob, jak malovat kameny, je s pomocí akrylových barev. Zde potřebujete štětece a akrylové barvy (dále pak kelímek s vodou a papírové ubrousky). Pokud Vás zaujmou akrylové barvy, podívejte se na náš 10-dílný seriál o akrylových barvách, kde se dozvíte vše potřebné. Akrylové barvy rychle schnou a po několika minutách lze nanést další vrstvu. Pro malování malých detailů určitě potřebujete tenký štětec. Velké štětce jsou potřeba pouze při práci s velkou plochou nebo na pozadí nebo podklad. Pokud je to nutné, můžete akrylové barvy mírně zředit vodou.

Pří malovaní fixami těž pro stínovaní a míchaní barev navzájem budete potřebovat vlhký štětec, kterým uděláte přímo zázraky.  Nakonec můžete vyznačit obrys kresby černým fixem, abyste ho zvýraznili. Tím dodáte kresbě objem a zvýrazníte drobné detaily.

Počkejte však, až barvy úplně zaschnou, než přejdete k dalšímu kroku. Nakonec nechte kámen zaschnout přes noc.

Lakování je finální fází procesu v malování kamínku. Abyste zajistili obrázek před povětrnostními vlivy, zalakujte kamínek a nechte ho zaschnout. Lak nejen dá trvalé vyniknout malbě nebo kresbě, ale také jí chrání před prachem. Nabídka laků je široká - můžete použit jak lak ve spreji, tak i lak nanášený štětcem, a zde zaleží na osobních preferencích, jaký lak použijete. Laky jsou buď lesklé, tento lak dodá kamínku neuvěřitelný lesk nebo matný lak, který je zase neviditelný a nechá kamínek více přirozený.

39

CO NA MALOVÁNÍ KAMÍNKŮ NEPOUŽÍVAT

Rozhodně na malování kamínků nepoužívejte akvarelové fixy či barvy (často bývají zaměněny s akrylovými), nepoužívejte temperové a olejové barvy (olejové barvy zejména kvůli délce schnutí), nejsou vhodné ani obyčejné fixy, lihové fixy aj. Všechny toto výtvarné pomůcky nemají takovou kryvost jako akrylové, blednou, dlouho schnou a navíc na kamínku špatně drží, barvy se mohou smýt nebo vyblednout. A to by byla škoda.  

CO VŠE MŮŽETE UDĚLAT S POMALOVANÝM KAMÍNKEM

Když dokončíte tvorbu na kamenech, co vše můžete s kamínkem udělat?

  • první a nejrozšířenější účel je použít Váš malovaný kamínek jako putovní kamínek. Můžete kamínek označit svým PSČ a položit na různá bezpečná místa, kde ho najdou další "kamínkáři" a přemístí ho na jiné místo, což sdělí veřejně ve speciálních facebookových skupinkách (v ČR například KAMÍNKY či KAMINKY (OFFICIAL)) a Vy už jen sledujete, jak krásně Váš kamínek putuje a přináší radost ostatním.

42

  • můžete dát kamínek jako dárek, a tím vykouzlit úsměv na obličeji obdarovaného.

41

  • můžete svým kamínkem pomáhat a vydražit ho na dobrou věc. Existuje více facebookových skupinek v ČR, které pomáhají napříč celým spektrem odvětví. My můžeme doporučit Skupinu Bazárek - šance onkoláčkům, kde se pomáhá nemocným dětem a jejích rodinám, a nebo skupinku Kamínky (nejen) pro ZOO, kde se zase draží ve prospěch a na pomoc zvířatům.

45

  • Dalším krásným nápadem, jak využít pomalovaný kamínek, je použít ho jako dekoraci:
    • na poličce, knihovně či parapetu
    • jako těžítko či ozdobu květináče
    • ozdobu na zahradě či na terase
    • pokud na zadní stranu kamínku nalepíte magnet, může sloužit jako dekorace na dveřích lednice
    • naplňte džbán nebo vázu malovanými oblázky, aby vypadaly efektně
    • lze použít i jako základ pro vzdělávací materiály pro děti, kamínky můžou se snadno a zábavně naučit barvy, písmena abecedy a čísla či zvířata, můžete z kamínků vytvořit zábavné hry

 36

KDE ZÍSKAT KAMENY PRO MALOVÁNÍ

Pokud si nevíte rady a nemůžete najít vhodný kámen pro malování, máme pro Vás řešení. Kamínky je možné zakoupit kameny pro malování nebo je možné si je vyrobit sami doma. Umělý kámen snadno vyrobíte doma. Pro jeho výrobu potřebujete jen silikonovou formu na kamínky, modelovací hmotu nebo prášek a vodu. Proces výroby umělého kamene není složitý. Po smíchání roztoku opatrně nalijte do forem, naplňte je a vyrovnávejte špachtlí. Je důležité umístit formy na velmi rovný povrch. Vysušte na vzduchu alespoň 24 hodin. Umělý kamen se používá pro vnitřní výzdobu prostor, kde vytvářejí pohodlí a zdobí, není vhodný na putovní kamínky. Umělým kamínkům, díky jejich souměrnosti, asi nejvíce sluší mandaly

 46

Ruční malování kamínků je tvůrčí proces, kdy každý tah fixou nebo štětcem přináší radost.

Snad jsme Vám trochu pomohli a budete stejně zapálení "kamínkáři" jako celý náš tým Malovaného Kamínku.

Těšíme se na zhlédnutí Vašich nových kamínkových výtvorů třeba na Instagramu (pokud Vaše dílo označíte hastagem #malovanykaminek, rádi Vaše dílko nasdílíme do našich stories).

38

Váš Malovaný kamínek

Děkujeme za poskytnuti foto nádherných kamínků: Kataríně Bala, Petře Krámkové a Aleně Žáčkové.